Lze provést ochranne pospojování kotle vodičem 2x4mm2?

<< < (2/3) > >>

Peter Lovacký:
Citace: Jan Franěk  11.01.2022, 05:56

Pokud je norma přísnější

Jjjj, ..myslím že to by asi nešlo, aby bolo minimum normy nad návodom...to by taký výrobok už z princípu nemohol byť bezpečný...
Inakšie neviem jak je to legislatívne v Česku,.. no u nás nijaké požiadavky návodov nad normy ku spotrebičom nie sú pre elektrikárov nijak záväzné,..
Presnejšie, zatiaľ mi ešte nikto neukázal predpis ktorý by elektrikárom takú povinnosť stanovil..aleb o žeby sa s takým predpisom vedeli obhájiť...
A že som sa už pýtal dosť...

Pre správnu voľbu ochr. vodičov je dobré vedieť, že či ide o pospájanie cudzích vodivých častí na vstupe do objektu, alebo o doplnkové pospájanie na spoločný potenciál pri možnosti súčasného dotyku v mieste obsluhy..

Antonín Kohoutek:
Tak znova pánové, jakým průřezem zeleno/žlutého pevného vodiče mám připojit ten proklatý bojler DZD OKCE (buď do rozvaděče nebo do zásuvky),  o kterém v návodu není ani slovo o nějakém pospojování, bojler není ze sprcháče přístupný a je připojen na PE vodič napájecím kabelem?

Jiří_Hrubý:
To trochu nechápu, hledáte argument, proč nepospojovat, nebo jak tu šestku z rozvaděče či MET připojit na bod pospojení pod deklem, případně na kotvící konzoli bojleru?

Peter Lovacký:
To pokračujete v debate, alebo ste si do nej nahodil vlastnú situáciu? ?

Citace: Antonín Kohoutek  11.01.2022, 17:33

jakým průřezem zeleno/žlutého pevného vodiče mám připojit ten proklatý bojler

je připojen na PE vodič napájecím kabelem?

Keď vám naozaj ide len o ten bojler, tak na ňom už zž vodič máte v jeho napájacom prívode....
Ak chcete riešiť doplnkové pospájanie, ..tak dajte vedieť čo do toho pospájania okrem bojlera ešte chcete doplniť...

Jan Franěk:
Citace: Peter Lovacký  11.01.2022, 18:17

To pokračujete v debate, alebo ste si do nej nahodil vlastnú situáciu? ?

Taky jsem nad tím marně přemýšlel  ;)

Největší problém je vtom, že neexistuje jednoznačná odpověď, protože záleží na mnoha okolnostech, například ohledně umístění bojleru, materiálu připojených trubek a podobně. V původním dotazu se neřeší jestli pospojit, ale jakým způsobem.

Navigace

[0] Index zpráv

[#] Další strana

[*] Předchozí strana