Kdy pracuje elektrikář pod napětím a za jakých podmínek?
Martin Kurka:
Citace: Jan Yossarian 12.06.2021, 10:57
Přiznávám se, že sám jsem občas líný si to vypínat a to i přes to, že BMI mám ideální :-)
Já mám BMI taky ideální, jenom mám na něj malou výšku. ;)
A když jsem u zásuvky líný, tak si zkusím u ní nejprve oťuknout polohu fáze, pak přítomnost N a nakonec zkusím chránič zásuvky shodit zkoušečkou mezi L a PE. Jestli spadne chránič, pak mám jak ověřenou zkoušečku, tak hned mám ověřený i beznapěťový stav a ušetřenu jednu cestu k rozvaděči.
Samozřejmě to jde jen tam, kde mi to nikdo jiný nezapne a nemusím vypnutí zajistit proti neúmyslnému zapnutí, nebo mám na dvířkách i na jističích pověšenu ceduli "Nezapínat, na zařízení se pracuje" a přítomní lidé o vypínání vědí.
František Šohajda:
Citace: Martin Kurka 13.06.2021, 13:13
Já mám BMI taky ideální, jenom mám na něj malou výšku. ;)
A když jsem u zásuvky líný, tak si zkusím u ní nejprve oťuknout polohu fáze, pak přítomnost N a nakonec zkusím chránič zásuvky shodit zkoušečkou mezi L a PE. Jestli spadne chránič, pak mám jak ověřenou zkoušečku, tak hned mám ověřený i beznapěťový stav a ušetřenu jednu cestu k rozvaděči.
Samozřejmě to jde jen tam, kde mi to nikdo jiný nezapne a nemusím vypnutí zajistit proti neúmyslnému zapnutí, nebo mám na dvířkách i na jističích pověšenu ceduli "Nezapínat, na zařízení se pracuje" a přítomní lidé o vypínání vědí.
Znám podobného kolegu, ten nevyhazuje zásuvky zkoušečkou (toto schvaluji!) ale má v brašně 6 CY drát a on zase vyzkouší jistič na L-N... ;D !
Pak já musím vyměnit počase zásuvku - samý svařenec. :'(
Jiří_Hrubý:
Takhle si taky jeden kolega chtěl ušetřit hledání, když měnil zásuvku v jednom kanclu na krajským soudu.
Jenže sekretářce tím vyrazil i kávovar a ta to zjistila zrovna ve chvíli, kdy už měl venku starý strojek a chystal se začít holit dráty.
Byla to bystrá holka a uměla si kafe zajistit, takže si to došla na chodbu zapnout, následovalo nevyhnutelé...
Asi jsem trochu postiženej zaměřním, ale když vidím "zajištění" přelepením páčky jističe izolačkou, nebo ledabyle pohozenou cedulkou, to už je jak tam nedávat vůbec nic, zvláště v případech, kdy se jedná o rozvaděč určený laické obsluze.
Tam pomůže jedině zámek, nebo poučená osoba u rozvaděče, s klackem na odhánění iniciativních jedinců.
Martin Kurka:
A tyhle zámky jističů znáte?
Zámek2 (hodně modifikovaný) lze na místě vyrobit z kancelářské sponky.
Jiří_Hrubý:
Všechny typy samozřejmě neznám, ale vím o nich dobře a proto vzhledem k nízké ceně základních typů někdo dodnes používá tu izolačku, nebo vůbec nic.
Navigace
[0] Index zpráv
[#] Další strana
[*] Předchozí strana