Kdy pracuje elektrikář pod napětím a za jakých podmínek?

<< < (3/5) > >>

Jiří_Hrubý:
To je takový překladatelský oříšek...  ;D

Znamená to combination 3 methods, tzn. pracuje se všemi dostupnými metodami současně.

Martin Kurka:
Je fakt, že když vidím šílence dělající salta na atice mrakodrapu, plachtící v kostýmu Batmana z vrcholku hory skrz skalní okno apod, říkám jim v duchu, hoši měli jste se stát elektrikáři, to byste si adrenalinu užili denně a pěkně byste se při práci pod napětím vybáli do zásoby.
Mimochodem, stesovost našeho povolání se odráží dost často na nadváze elektrikářů.

Tlak na opravy bez vypnutí technologie byl poslední předkoronaviro vé roky tak nesmyslně silný, že se odráží i v mé projekční práci. Nyní již při konstrukci stroje uvažuji o tom, jak třeba upravit zapojení, aby šla klimatizace skříně či pomocné technologie bezpečně odpojit pro jejich údržbu nebo výměnu za chodu stroje což šlo u starších strojů pouze při riskantní práci pod napětím. Několik sekčních pojistkových odpojovačů navíc tento problém řeší nejlépe, vyjmutí pojistek je pro údržbu stále větší jistota než shození jističe. A vyvarování se ekonomického sdružování jištění pomocných obvodů pod jeden jistič či pojistku je cesta druhá.

I v energetice tento tlak zvýšil četnost práce pod napětím ba i pod zátěží. Dříve nemyslitelné opravy vysokého napětí 35kV pod napětím se dnes stávají rutinní činností.

Nakonec nejsou tlačení k omezení provozních výpadků jen elektrikáři ale i vodaři a plynaři opravují svá  potrubí jen při snížení tlaku a za provozu.

Ale práce pod napětím a za provozu nese i veliká rizika. Oprava a údržba se za provozu nikdy nedá udělat tak dobře pečlivě a rychle jako při odstávce. A důsledky špatného postupu jsou mnohdy fatální i pro nezúčastněné - viz výbuch paneláku v Košicích.

Proto před prací pod napětím si musí ten každý pracovník dobře zvážit zda rizika jsou únosná a zda i ta únosná rizika nepřeváží přínosy, zda opravdu neexistuje jiná cesta, nebo možnost časového odložení na vhodnou dobu.
 A kdo jiný než elektrikář může říci neelektrikáři, že pokud mu tuto práci pod napětím nařídí, posílá jej a možná i jiné nevědomě na smrt a tím porušuje zákoník práce. Že jsou práce, které se prostě za provozu nebo pod napětím udělat nedají. Vedoucí prací a parťáci, uložte si na telefon jedno až dvě videa, jak oblouk vyrazí dveře rozvaděče a odmrští elektrikáře za nimi stojící, kapající kov při oblouku na kabelu,  nebo pár fotek zkratem zničené rozvodny, usmaženého člověka na drátech apod. Pak dají neelektrikáři s nátlakem rychle pokoj. Na serveru BOZPFORUM jich pár velmi poučných najdete.

A ruku na srdce lenost elektrikáře dojít si obvod vypnout je někdy naprosto zbytečný a falešný důvod práce pod napětím, i když jde o dotažení šroubků v zásuvce.

Miroslav Revús:
To: Jiří Hrubý
Dík za vysvetlenie :-)

Jan Yossarian:
Citace: Martin Kurka  11.06.2021, 18:53

Je fakt, že když vidím šílence dělající salta na atice mrakodrapu, plachtící v kostýmu Batmana z vrcholku hory skrz skalní okno apod, říkám jim v duchu, hoši měli jste se stát elektrikáři, to byste si adrenalinu užili denně a pěkně byste se při práci pod napětím vybáli do zásoby.
Mimochodem, stesovost našeho povolání se odráží dost často na nadváze elektrikářů.

Přiznávám se, že sám jsem občas líný si to vypínat a to i přes to, že BMI mám ideální :-) Ale pokud tedy už PPN, tak minimalizuji rizika jak to jde. A určitě nejsem u PPN sám ale vždy alespoň dva. Vlastně je to vzpomínka, kdy jsem aktivně zapojoval.

Jan Bocek:
Vše vychází z 50 110-1 a pro pamětníky z 343100.

Práce pod napětím PPN se provádí jen za mimořádných podmínek a podle pracovního postupu. Navíc musí být elektrikář o PP proškolený a jednou za rok přezkoušený. Řečeno jinak, musí mít oprávnění na práce pod napětím. To přinesla změna v podobě ČSN EN ISO 50 110-1.

Zajištění pracoviště pro práci bez napětí je často větší časová náročnost, než samotná práce na EZ.
Podcenění zajištěného pracoviště přináší často fatální následky.
Proto se články ČSN 343100 neustále opakovaly a jako elektrikář po vyučení v roce 1958 jsem dostal tuto normu ve formátu A6 s červeným obalem a uvnitř bylo moje jméno a jméno mého patrona. A ten mne zkoušel každý týden....
To píši jen k zamýšlení, kdy při bezpečnostních auditech chci předložit základní normu pro práci na EZ 50 110-1 a odpovědná osoba se diví, co to chci za normu a nemá ji v seznamu QP ISO předepsanou. Pak platí jaký pán, takový krám....a přitom se mnozí chlubí jak pracuji podle ISO.

Jak již napsal Martin Kurka, že většina práci pod napětím je na základě falešného důvodu tuto práci provádět pod napětím.

Navigace

[0] Index zpráv

[#] Další strana

[*] Předchozí strana