Jak se orientuješ ve všech potenciálech na dráze?

(1/3) > >>

Tým Elektrika:
GND#1b: Potenciál a obvody na dráze
    Co se myslí potenciálem na dráze? Jak si můžeme představit uzavřený obvod, kterým prochází napájení motorů souprav? Odkud a kam tečou napájecí proudy? Kolejnice ale nejsou nekonečné a jejich přerušení má nějaký účel. Pokud jsou oddělené úseky určeny pro drážní signalizaci, je kolejnice stále hlavním vodičem napájecího obvodu?  Jak jsou konstruovány výhybky, aby zůstal obvod stále uzavřen? Koho z nás napadá, že projíždějící Pendolíno využívá z veřejné energetické sítě pouze dvě fáze? Jak která vlaková souprava pozná, na jakém typu trakce je, respektive s jakým potenciálem může pracovat. Jak se do které lokomotivy dostává za jízdy stejnosměrné nebo střídavé napájení, navíc jiné výšky napětí? Jak je takový úsek pro změnu trakčního napájení dlouhý? Sledujte tento mimořádný trakční díl o potenciálu ...
    Zdroj: zde...

Jak byste reagovali na tuto související otázku vy?
    Jak se orientuješ ve všech potenciálech na dráze?

Radim Strycharski:
Zaujala mě mimořádná událost, kterou pan Horák popisoval v minutě asi 10:30. V minulosti jsem se také zúčastnil diskusí o vhodnosti nebo nutnosti použití hákovnic pro stržení sběrače, aby se zabránilo vniknutí napětí do neutrálního pole. Je to poněkud udivující, protože standardně to řešíme dvojicí děličů z každé strany a ukolejněním neutrálního pole. Tím se zamezí proniknutí napětí a i kdyby, tak v krajním případě je pole ukolejněno a nedojde k ohrožení pracovníků. Legislativně vzato má být umožněn průjezd vozidla i se zapomenutým zvednutým sběračem, viz čl. 7.3 ČSN 34 1530 ed. 2: "Neutrální pole musí umožnit průjezd hnacího vozidla se zvednutým sběračem proudu tak, aby nedošlo k propojení úseků, které má elektricky oddělit."

Miloslav Stehno:
Mám stejný názor.
Nedokážu si představit, že by někdo zařízením na stržení sběrače riskoval, že se utrhne i trakční vedení a lidem koukajícím z okýnek to třeba utrhá hlavy...  >:(   Zde to byl naštěstí náklad a vodič pouze otevřel dveře od jednoho uhláku  ;)  .

V Ústí šlo o toto: http://www.dicr.cz/uploads/Zpravy/MU/DI_Usti_nad_Orlici_150912.pdf

Jinak ve videu je nejspíš přeřeknutí: 15kV AC, ale učitě né 2/3 Hz, ale 16 a 2/3 dnes 16,7 Hz.

A dále jedna otázka k času 7:53: ... zatěžuje pouze 2 fáze.
Platí toto i když to Pinďolíno právě jede na ss soustavě 3 kV?

Něco málo jsem na el. (i diesel-el.) trakcích "vepředu" najezdil.

Miroslav Minařík:
To utržení sběrače mne také překvapilo, ovšem svou logiku to asi z pohledu možného rizika má. Přemýšlím jaký ekvivalent máme v instalační elektrotechnic e :-)

Citace: Miloslav Stehno  09.06.2021, 16:05

V Ústí šlo o toto: http://www.dicr.cz/uploads/Zpravy/MU/DI_Usti_nad_Orlici_150912.pdf

V klipu, to vypípnuté, byla zmiňovaná jiná společnost. V každém případě zajímavý dokument.

Jiří Schwarz:
Citace: Radim Strycharski  09.06.2021, 14:48

... "Neutrální pole musí umožnit průjezd hnacího vozidla se zvednutým sběračem proudu tak, aby nedošlo k propojení úseků, které má elektricky oddělit."

To má svoji logiku, protože může dojít k nějakému poškození námrazou nebo cizím předmětem a sběrač může zůstat mechanicky "zaseklý" a nemůžeme jednou závadou riskovat daleko vetší malér a škody

Navigace

[0] Index zpráv

[#] Další strana