Lze použít k uzemnění ohradníku vodovodní tyč místo zemnicí kulatiny?

<< < (3/5) > >>

Jiří_Hrubý:
Citace: Tomáš Žabka  24.05.2021, 06:42

Říkal jsem si, že když to bude málo kopat, tak tu zem připojím na PE a bude vyřešeno.

S tím opatrně, pokud vím, tak ohradník musí mít samostatné uzemnění, nespojené s jinými zemniči, natož PE.

Tomáš Žabka:
Ve vašem případě asi nebude až tak moc hrát roli ta pozinkovaná trubka, ale jaký vodič na ni připojíte a jak. Zemnící tyč je "vlhkém prostředí" a pokud na ni budete připojovat měděný kabel máte hned "galvanický" článek CuZn. (Beketovova řada kovů - Cu - +0,34(0,52)V; Zn - -0,76V),  dejte si do "googla" Beketovova řada kovů a na Wiki se podívejte co by bylo nejvhodnější na propoj mezi uzemněním a svorkou zdroje.

Tomáš Žabka:
Citace: Jiří_Hrubý  24.05.2021, 10:22

S tím opatrně, pokud vím, tak ohradník musí mít samostatné uzemnění, nespojené s jinými zemniči, natož PE.

Velice  (poklona)  za věcnou připomínku mohl bych poprosit o normu, kde bych se mohl kouknout na detaily? Čas od času by se to mohlo hodit.

Tomáš Žabka:
Tak už jsem to našel "nepotěšil jste mě" norma ČSN EN 60335-2-76 ed. 2 - Elektrické spotřebiče pro domácnost a podobné účely – Bezpečnost – Část 2-76: Zvláštní požadavky na zdroje energie pro elektrické ohradníky

Bohužel norma v angličtině, ale ... :
"
Annex BB
(normative)
Instructions for installation and connection of electric fences
...
Follow the energizer manufacturer’s recommendation s regarding earthing.

A distance of at least 10 m shall be maintained between the energizer earth electrode and any other earthing system connected parts such as the power supply system protective earth or the telecommunicat ion system earth.
...
"

Z výše uvedeného vyplívá, že by vzdálenost uzemnění pólu ohradníku a zemnící sítě elektro měla být min 10m.

Napadá někoho co by to mohlo udělat pokud by se to spojilo? Zemí to je stejně spojené.

Peter Lovacký:
Citace: Jožo Kulec  22.05.2021, 14:10

Nasiel som medzi zvyskami po rekonstrukcii vodovodneho potrubia vodarensku trubku priemeru 2cm. Mohol by som ju pouzit namiesto original zemniacej tyce? Bude to, myslite, stacit?

Tabuľke 54.1 v našej 5-54ke to stačiť nebude...

Navigace

[0] Index zpráv

[#] Další strana

[*] Předchozí strana