Pozná někdo pohonnou jednotku tohoto zdroje?

<< < (2/3) > >>

Miroš Jan:
Tomáši   ...k.
Tak pojedem tam znovu, pokusím se ulovit výrobní štítky. Matně si vzpomínám, že se těmto motorům říkalo pomaloběžné. Nepamatuji se kde se všude vyráběli, ale v bývalém ČKD v Hradci Králové určitě. :)

Tomáš Žabka:
Přesně asi to bude z HK můj otec tam dělal na projekci, co přesně potřebuješ za info, když tak napiš soukromou zprávu, mohu předat kontakt na otce asi by to ještě furt uměl rozebrat a zase složit. Jen s nářadím by to bylo slabší :-). Jednou jsem sním byl v Hořicích v nemocnici tam měli něco podobného.  

Miroš Jan:
Tomáši, tato informaci mě stačí.
Nemůžu si pomoc, ale mě prostě fascinuje, když narazím na něco podobného, jak si s tím naši předci dokázaly poradit. A navíc, když takovéto soustrojí, maká takovou dobu, jak dobře promazaný soukolí věžních hodin.
 :) :) :)

Jan Bocek:
Podobnými soustrojí jsou vybavené velké kryty civilní obrany ( ochrany). Obvykle velké kryty nad 1000 m2a vícepatrové podzemní nemocnice. Jsou z 50.-60. let a stále se servisují a udržuji.
Platí předpis CO-4-2 z roku 1991. Odborné revize u zdrojových soustrojí se prováděly každým rokem ve spolupráci RT elektro a servisní technik ČKD. Byla k tomu poměrně slušná dokumentace a Návody na obsluhu a údržbu.

Spouštění šestiválců bylo jak elektrické, tak vzduchové a také ruční. U vzduchového spouštění ES byl potřebný tlak v tlakové láhvi 3,5 MPa.

Při pravidelné údržbě a servisu jsou tyto ES funkční 60-70 roků...... ( byla by dobrá soutěžní otázka, kolik je krytů KCO pod Prahou?)   

Martin Škopek:
Viděl jsem jich také pár v krytech CO a stále funkčních. Ale setkal jsem se i se zaprášenými nefunkčními v budovách, kde jsou pozůstatkem již nevyužívané kryty pro potřeby CO (dnes používané většinou jako archivy atp.); původní majitelé je nechtěli likvidovat a novým v těchto strojovnách nepřekáží, páč jiné využití těchto strojoven nemají (nebo čekají na vyšší výkupní ceny kovů  ;D). Myslím si, že by stále je bylo možné zprovoznit (jsou v klimaticky vyhovujících prostorech bez přístupu nenechavcům).

Navigace

[0] Index zpráv

[#] Další strana

[*] Předchozí strana