Co si představuje pod pojmem TRENDY?
Elektrika se nechá připravit více způsoby. Od základního standardu, kdy vše ovládáte vypínači, po systémovou instalaci se sběrnicovými přístroji. Vše má svá pro a proti. Dle mého názoru se stále častěji prosazuje automatizace se sběrnicovými systémy, protože umožňuje investorům spojit více technologií v objektu, do jednoho funkčního celku. ALe potkávám často i slátaniny, kdy si šetřílek zakoupí v Číně více různých systémů a pak ovládá dům pomocí více aplikací, což považuji za obtěžující a nedostatečně komfortní. ČAsto se k takovému domu dostanu poté, kdy po pár letech nedokáže dokoupit další modul, třeba kvůli poruše a jeho řada se už nevyrábí. Pak investuje znova do nové technologie, což je ve finále mnohem dražší cesta, než na počátku vybrat něco kvalitnějšího s podporou.
Nic, zpět k tématu. Ovládání světel tlačítky, za pomocí například impulsních relé, se hodí spíše pro chodby s více dveřmi u domů a bytů bez automatizace. Nějak jsem nepřišel na chuť tomu, využít toto ovládání v celém domě. TO už rovnou řeším nějakou domácí automatizaci, se všemi výhodami s tím spojenými. Rozhodně bych volil systém s dlouhou tradicí. Před vlastním výběrem si o těch systémech něco přečtěte v diskusních fórech, nejen na stránkách výrobce. Otázka je příliš rozsáhlá pro svoji všeobecnost, že se na ni nedá odpovědět v jednom příspěvku. Sám uvidíte kolik se zde časem dostane odpovědí s rozdílným pohledem. Od těch co budou automatizaci tvrdě zatracovat, po fanatiky kteří by vám automatizovali s prominutím i sr...ní.
Každý z nich bude mít kus pravdy a je pouze na vás na jakou stranu a v jakém rozsahu to pak budete realizovat.
Osobně dnes preferuji domácí automatizaci a sám jsem jejím uživatelem už řadu let. Umožnilo mi to připravit si doma mnoho vychytávek, ze kterých mám prospěch a radost. Třeba pravidelné doplňování čerstvé vody slepicím horkých letních dnech, nebo její protizámrz pomocí samoregulačníh
o topného kabelu v zimním období. A připravují se další.
Nicméně nemám nic ani proti klasickým vypínačům. Každému prostě to, co mu vyhovuje.