Je možné do kopoflex chráničky vedoucí základovou deskou RD použít vodiče CY?

(1/4) > >>

Petr Bodlák:

Potřebuji z rozvaděče v RD vytáhnout do zahradního domku kabel 5x4mm2.
Technickou místnost s rozvaděčem mám uprostřed domu a jedinou možností je použít chráničku která vede v základové desce z technické místnosti ven.
Prostorově tam ale nejsem schopen protáhnout kabel  KABEL CYKY-J 5x4.
Jako jediné východisko mě napadlo použít 5x vodič CY4.

Bylo by v pořádku takovéto řešení?
Mám obavu z působení vlhkosti na vodiče. V chráničce, která vede z vytápěného prostoru betonovou deskou do venkovního prostředí určitě dochází ke kondenzaci vzdušné vlhkosti a malé množství vody se v ní může držet, nemusí být dokonale vyspádovaná.

Rozvodak:
Citace: Petr Bodlák  29.04.2021, 13:05

Potřebuji z rozvaděče v RD vytáhnout do zahradního domku kabel 5x4mm2.
Technickou místnost s rozvaděčem mám uprostřed domu a jedinou možností je použít chráničku která vede v základové desce z technické místnosti ven.
Prostorově tam ale nejsem schopen protáhnout kabel  KABEL CYKY-J 5x4.
Jako jediné východisko mě napadlo použít 5x vodič CY4.

Bylo by v pořádku takovéto řešení?
Mám obavu z působení vlhkosti na vodiče. V chráničce, která vede z vytápěného prostoru betonovou deskou do venkovního prostředí určitě dochází ke kondenzaci vzdušné vlhkosti a malé množství vody se v ní může držet, nemusí být dokonale vyspádovaná.

Moc se mi nezdá že by to nešlo. Co tam je za trubku?

Pavel Horský:
Katalogové vyjádření výrobců vámi uvažovaných vodičů......

Vodiče H07V-U jsou určeny pro pevné uložení jako propojovací vodiče v suchém prostředí,  do potrubí, pod omítku, v přístrojích a rozvaděčích.

Takže na samostatné vodiče zapomeňte.

Rozmahel Vladimír:
Nešlo by protáhnout chráničkou lanko a tím poté vtahovat kabel s pěkně udělanou hlavicí tak, aby nedrhl a současně ho vltlačovat z druhé strany?
Je prokázáno, že ve dvou je to lepší... :)

Rozvodak:
Citace: Rozmahel Vladimír  30.04.2021, 09:16

Nešlo by protáhnout chráničkou lanko a tím poté vtahovat kabel s pěkně udělanou hlavicí tak, aby nedrhl a současně ho vltlačovat z druhé strany?
Je prokázáno, že ve dvou je to lepší... :)

Hlavně je to jako s holkou, na sucho to není ono.  :D

Nechápu proč to neřeší elektrikář, co si to má dělat pan domácí?

Navigace

[0] Index zpráv

[#] Další strana