Jak reklamovat spotřebič, který odebírá víc než by měl?
StankovaL:
Takže jsme začali měřit jednotlivé spotřebiče. Zatím máme změřený 24h mrazák a ten udává 1,65kWH - což není nic hrozného. Jinak jsem doma na mateřský již druhým rokem, takže proto se divím, že jeden rok bylo 1056kWh a druhý přes 5 000kWh. Nikde žádné topení na el. nemáme. Zásadně jsme za ty dva roky bydlení nic nezměnili, měli jsme defacto 24h připojené nabíječky ??, teď už si na to budeme dávat pozor. Jediné co přibylo, tak je to odšťavnovač a digitální budík (zapojený nonstop).
Právěže mi nejde do hlavy, že by to měl být některý ze spotřebičů, jelikož by se to projevilo poruchou. ALE! je pravda, že se mi povedlo jednu noc nedovřít dveře velkého šuplíkového mrazáku - je mi jasné, že bral tudíž mnohem víc el. energie, ale, že by se to vyšvihlo na tolik? :O
Jinak dle vyúčtování se jedná o řádný odečet - jak tento rok, tak minulý.
Dnes zkusíme přes noc nechat jen zapnutý mrazák, lednici a necháme v nich zapojený digitální měřáky a uvidíme ráno, kolik elměr ukáže.
Jiří Schwarz:
Ještě jeden postřeh, taková jedna "skoro neuvěřitelná" věc...
To byl jednou jeden dům, na patře 2 byty, 2 elektroměry o patro níž, a protože to byly podobné domácnosti, měli podobný odběr, ani jedna nic neřešila.
Ale pak se vyměnil nájemník jednoho bytu, pořídil si elektrický sporák a troubu a další zařízení a najednou se druhému bytu výrazněji zvedl odběr... Přehozené kabely do bytů... Nebo chybně popsané elektroměry...
Ale to by měl během chvíle ověřit RT nebo šikovnější elektrikář jestli tam nemáte nějaký takový kopanec
Rozvodak:
Citace: Jiří Schwarz 20.04.2021, 22:57
Ještě jeden postřeh, taková jedna "skoro neuvěřitelná" věc...
To byl jednou jeden dům, na patře 2 byty, 2 elektroměry o patro níž, a protože to byly podobné domácnosti, měli podobný odběr, ani jedna nic neřešila.
Ale pak se vyměnil nájemník jednoho bytu, pořídil si elektrický sporák a troubu a další zařízení a najednou se druhému bytu výrazněji zvedl odběr... Přehozené kabely do bytů... Nebo chybně popsané elektroměry...
Ale to by měl během chvíle ověřit RT nebo šikovnější elektrikář jestli tam nemáte nějaký takový kopanec
Tohle vám zdarma ověří distributor. Zjištěné okolnosti se předávají dále, musí se opravit faktury a přepsat elektroměry ke správnému jménu a bytu.
Podstatné je, aby byly obě domácnosti přítomné v době kontroly, aby se to dalo identifikovat. Dále aby nikdo nerýpal do toho zapojení, jinak se s fakturou nedá nic dělat.
Jan Franěk:
Práce z domova se podepsala i na naší spotřebě domu. Celodenní chod cca tří počítačů a navíc tiskarna s routerem. Samozřejmě vaření, bojler a tak dál. Je to znát i na spotřebě vody, toaletního papíru a podobně.
Samozřejmě se více leze do lednice i mrazáku. Letos jsem musel dokonce odmrazovat, což jsme dlouho nemuseli vůbec řešit. Děti dokážou stát před otevřenou ledničkou i minuty a mrazák jsem několikrát musel pořádně dovírat, když hledaly hranolky, nebo zmrzlinu. Jde o extrémní rok. Každoročně nám vracejí, letos se obávám doplatku. Prostě covid daň
Nedomnívám se, že by se takto běžně projevovala závada na spotřebiči, obzvláště novém, nicméně zcela vyloučit se to samozřejmě nedá.
Navigace
[0] Index zpráv
[*] Předchozí strana