Jak je to s proudovými chrániči a kombinovanými FI u osvětlení?
Aleš Martynek:
Citace: Peter Lovacký 15.04.2021, 19:38
A podľa môjho ani neexistuje výrobca chrániča, ktorý by garantoval rovnakú funkčnosť chrániča jak s testovaním, tak aj bez testovania...
Našel jsem, kde jsem to slyšel:
https://www.youtube.com/watch?v=fJNFQvHSyyY&ab_channel=EatonVideos
Poslechnout od 10 min. Tam to vypadá, že právě "garantují" aspoň na videu 8) Narovinu, kdo ten test pravidelně promačkává. Vede si někdo provozní deník mačkání. Kdo to pák někomu dokáže ;D
Martin Kurka:
Z praktického hlediska užití dnešních LED svítidel:
- spotřebu dnešních LED svítidel by zvládnul 1mm2 kabel skoro pro celý dům
- LED osvětlení je méně citlivé na dlouhodobé podpětí. I z tohoto pohledu je hvězdicové napojeí ekonomickým přepychem.
- mnoho laciných LED driverů má velké rozběhové proudy. Tenčí kabel je zde i omezovač tohoto rázu ale na něm připojená jiná svítidla jsou více podpětím ovlivňována. Z tohoto pohledu je hvězdicové připojení svítidel velmi výhodné.
- vadné LED drivery ve svítidlech 1.třídy někdy zlobí s ohledem na svodový proud a způsobují vypadávání předřazeného chrániče. Z tohoto pohledu je nasazení centrálního nebo skupinového proudového chrániče u nich ošemetné. Jde o lustry a místa s nebezpečím zatečení vody. U svítidel 2. třídy v suchu již takové riziko nehrozí a skupinový chránič provozně od individuálního z hlediska výpadků na svod nepoznáte.
- svítidla jsou trvale připojené spotřebiče, obsahují-li stmívače, PIR a radarové spínače apod, mohou způsobovat propojením N a PE, nebo trvalým svodem neustálé vypínání chrániče. Je-li to skupinový chránič, závada se špatně hledá a laikovi se závada i špatně detekuje, odborníkovi detekce trvá déle (musí odpojit N vodiče). Zde je proudochránič pro každý obvod zvlášť a použití hvězdicového připojení svítidel přínosem.
- jsou v domě místa, která i z hlediska bezpečnosti je lepší mít s osvětlením ve zvláštním okruhu se zvláštním chráničem. Bez diskuzí je to venkovní osvětlení a podle typu domu svítidla ve sklepě a na půdě či v prádelně.
- chránič G pro svítidla nemá podle mne valný smysl, výpadek světla není výpadek mrazáku, plynového kotle, zabezpečovačky, pohyb střešních oken, vrat garáže či jiná kritická technologie domu.
- někdy je mnohem perspektivnějš í než hvězdicový rozvod ke svítidlům čtyř nebo pětivodičový spoj mezi vypínačem (svorkovací krabicí) a svítidlem. V budoucnu přidáte jednoduše PIR čidlo, svítidlo s nočním svícením, stmíváním, svítidlo s ventilátorem apod.
- obecně platí, že pokládka kabelu je mnohem dražší než cena kabelu a nejdražší je dodatečná pokládka, zejména pod kachlíky v koupelně a WC . Tam se často zapomíná na ovládání ventilace odvozené od svítidla.
Z pohledu na předpokládaná rozdílná užití rozdílných svítidel asi není rozumné mít jednotně jen hvězdicové připojení, mít ke svítidlům všude pětivodič a mít na každé svítidlo individuální jističohránič, ale rozumný projektant zvolí zvolit rozumnou kombinaci pro jednotlivé prostory domu. Například pohasnutí svítidla ve sklepě nebo venku při zapnutí jiného mne neboudou tak vzrušovat, jako v kuchyni, nebo v obýváku.
Peter Lovacký:
Citace: Aleš Martynek 15.04.2021, 20:00
Poslechnout od 10 min. Tam to vypadá, že právě "garantují" aspoň na videu 8) Narovinu, kdo ten test pravidelně promačkává. Vede si někdo provozní deník mačkání. Kdo to pák někomu dokáže ;D
Zaujímavé..ten kondík spozdenia vidím jak "bonusovú" vlastnosť navyše pre tvrdšie vybavenie, to hej...no jak odporúčanie netestovať to určite nie..
Nakoniec,.. je tiež otázka, že ako bude v čase kondík strácať na kapacite a mechanika získavať na "stuhlosti"..
V čase 9:30 sú zaujímavé tie predĺžené časy vypnutia...
Myslím konkrétne vo vzťahu k situáciám keď sa všeobecne medzi elektrikármi spolieha na to, že chránič človeka ochráni hlavne tak, že pri dotyku na živú časť vypína veľmi rýchlo...no, ..asi ktorý jak...
Aleš Martynek:
Citace: Martin Kurka 15.04.2021, 21:04
Z praktického hlediska užití dnešních LED svítidel:
P. Kurko, založte si svoje téma ;D Evidentně máte co říct. Vůbec jsem neřešil Led, hvězdicové zapojení. svorkovací krabici (to už jsem dlouho neslyšel) a pokládku kabelu. Já chtěl názory jak to řeší ostatní (kombiky, fi, typy, počty s ohledem na cenu ) na uvedeném přikladu. Prostě tam je 9 sv. přívodů :D (a to jsem použil malý domeček)
Citace: Peter Lovacký 15.04.2021, 21:29
Zaujímavé..ten kondík spozdenia vidím jak "bonusovú" vlastnosť navyše pre tvrdšie vybavenie, to hej...
Pěkné video ;) nepřekročí ale max. čas obecného.
Jan Franěk:
Citace: Tomáš Martinek 15.04.2021, 18:00
Nemyslím si, že je nutné, být tak útočný. Jeden by řekl, že když se uvažuje o hvězdicovém zapojení a o možnosti budoucího osazení řídícího systému atd., ....
Nemyslm si že bych byl útočný. Pouze se snažím pomoci svým pohledem na tuto problematiku. To si jen něco namlováte v hlavě. Nemám k tomu přece důvod. NAvíc až nyní zazněla myšlenka využití řídícího systému v budoucnu, kde pak naopak dává natažení kabelů do hvězdy smysl a logicky je pak v rozvaděči dostatek místa (velká prostorová rezerva, která je stejně ve finále většinou malá) pro přídavné svorkovnicové bloky a v budoucnu i jednotlivé moduly řízení. Ale to není úplně zcela běžná příprava je dobré se na začátku o tyto informace podělit, protože většina kolegů pak reaguje na jiný standard, než o kterém chcete duskutovat, včetně mne. Zadržování podobných podrobností považuji v diskusích za chybu
Citace: Tomáš Martinek 15.04.2021, 18:00
K tomuto bych doplnil je vyjádření Ing. Františka Štěpána ve videu „LIVE EATON:
Jo, v pohodě. Je to taky jen názor. ALe spíš bych řekl že to připouští vzhledem k gantovanému počtu vybavení a nahození, než úplně doporučuje. Sám s tímto použitím mám spíš problém a to jednak vzhledem k dalšímu N kontaktu navíc, který prostě nemám díky drahým závadám z praxe rád a potom se domnívám, že přístroj vypínač se takto jmenuje dle své funkce, ne podle toho že při poruše vypne. Zkuste si projít i zajímavou diskusi na toto téma Tam dokonce najdete normodůvod proč nee https://diskuse.elektrika.cz/index.php/topic,37404.54.html
Osobně jako minimum navrhuji 4ks proudových chráničů. 3x 2P chránič, za které rozdělím rovnoměrně zásuvkové okruhy a po jednom světelném okruhu. Pak 4P chránič na 3f obvody a případně například venkovní vývody. Ty ale většinou řeším kombinovanými přístroji extra. Ale velmi záleží na rozsahu instalace, tedy velikosti domu, nebo požadavcích investora. Je naivní se domnívat, že to bude vhodné pro všechny případy.
Dále se domnívám, že použitím centrálního chrániče ve funkci hlavního vypínače (což dle mého dělají jen matláci) si zadělávám na problém tam, kde potřebuji připojit relé/stykač HDO. Pak je několik okruhů, které prostě za PCH nedávám. Například napájení EZS, trafo řízení domu, nebo zásuvku u plynového kotle. Zde upředňostňuji spolehlivost u zařízení, která zajišťují bezpečnost, nebo u kterých závada může znamenat v některých případech i velkou škodu na objektu.
Navigace
[0] Index zpráv
[#] Další strana
[*] Předchozí strana