Proč se přepálil PEN vodič zrovna v hlavním rozvaděči ne až podružném?
Jan Bocek:
Ta svorkovnice mi připomíná typ EPS 4
ale 9 míst pro připojení 16 mm2 jsem v katalogu nenašel.
Pravý vodič má šroubky zašroubované na polovinu.
Vodiče na levo mají šroubky na doraz.....
Pořád mám takový pocit, že je to jen CY 4 mm2.....
Škoda, že se zadavatel již neozval. Asi to má již opravené
a kdo ví zdá dobře.
Martin Zid:
Přidávám celkové foto po uvedení do původního stavu (což neřeší příčinu). Elektrikář tvrdí, že průřez 6 mm do každého podružného rozvaděče je ok.
Pravý přívodní vodič je CU (vypadá jako AL kvůli ožehu) a má větší průřez. 2 výstupní vodiče CU průřez 6 mm a každý vede do jednoho podružného rozvaděče.
Hlavní jistič 3x40A. Šroubky byly dotažené. Je to nájemní dům, takže průvodní jevy nebo připojení něčeho dalšího nelze ověřit.
Vysekat a k podružnému rozvaděči, kde je elektrokotel, natáhnout vodiče s větším průřezem? Vyměnit elektrikáře?
Jan Franěk:
Citace: Jan Bocek 12.04.2021, 18:45
Pravý vodič má šroubky zašroubované na polovinu.
Vodiče na levo mají šroubky na doraz.....
Pořád mám takový pocit, že je to jen CY 4 mm2.....
To by vysvětlovalo i to ohnutí vodiče ve svorce. Možná že ani svorkovnice nepočítala s takovým to nedostatečným průřezem. ;)
Citace: Martin Zid 12.04.2021, 18:58
Elektrikář tvrdí, že průřez 6 mm do každého podružného rozvaděče je ok.
.........Vyměn it elektrikáře?
Prozatím bych to nedělal. Pozval bych RT, aby zjistil skutečný stav, provedl ohledání a měření. Pokud budou spolupracovat i nájemníci, lze snadno změřit co se tam děje a jak velké proudy tekou pro PEN vodiči, nebo jestli tam není nějaká jiná závada, včetně skutečného průřezu těch vodičů. Pak by měl případně navrhnout i řešení, v nejhorším případě i výměnu elektrikáře, najde li nějaké jeho zásadní pochybení.
Václav Třetí:
Takový drobný dotaz: Na foto vypnuté jističe ITV a IJV pod HDO slouží k jakému účelu?
Rozvodak:
Citace: Martin Zid 12.04.2021, 18:58
Přidávám celkové foto po uvedení do původního stavu (což neřeší příčinu). Elektrikář tvrdí, že průřez 6 mm do každého podružného rozvaděče je ok.
Pravý přívodní vodič je CU (vypadá jako AL kvůli ožehu) a má větší průřez. 2 výstupní vodiče CU průřez 6 mm a každý vede do jednoho podružného rozvaděče.
Hlavní jistič 3x40A. Šroubky byly dotažené. Je to nájemní dům, takže průvodní jevy nebo připojení něčeho dalšího nelze ověřit.
Vysekat a k podružnému rozvaděči, kde je elektrokotel, natáhnout vodiče s větším průřezem? Vyměnit elektrikáře?
Pokud je podle elektrikáře vše ok, tak jak onomu došlo?
Není to pravda, nejslabší povolený průřez PEN vodiče je CY10! Ano, existuje vyjímka pro PEN 6, ale ta se vztahuje na byt elektrifikace B a vedení do 15m. Tohle vám někdo komplet blbě "naprojektoval". Mimo jiné CYKY 4x6 bez dalšího předjištění za 40A jističem není fajn nápad.
Ještě bych vám doporučil ověřit stav v neměřené části. Vodiče krom elektřiny rády vedou i teplo, tak aby tam nebyla druhá napálená svorkovnice nebo další "vakl" ve svorce. Zkrátka na vašem místě bych chtěl mít jistotu že je vše v pořádku.
Jinak svorkovnici z fotky neznám, ale za mě by byla lepší nějaká rozbočovací svorkovnice (blok), kvůli případné vlhkosti. Hlavně aby umožňovala spolehlivě připojit vámi uvedené průřezy.
Navigace
[0] Index zpráv
[#] Další strana
[*] Předchozí strana