#EH: Víte, jak vznikla pojistka?

(1/4) > >>

Miroslav Minařík:
#EH: Víte, jak vznikla pojistka?
    Pojistka byla důležitým prvkem ve všech elektroinstala cích. Postupem doby ji především v domácnostech nahrazují jističe. Jak taková pojistka vznikla, jsme se zeptali Františka Kosmáka. Ten po historii pátral a střípky svých vědomostí prozradí v tomto videočlánku ...

Zdroj: zde...

https://elektrika.tv/video/2008/08vznpoj.mp4

Darwin Khonus:
To je povedené vyprávění. Parádní na tom je, že tato čistě hypotetická historka se dá aplikovat skoro na všechno. Jak vznikl vypínač, přepínač, tlačítko, zvonek, jistič, chránič, svodič, din lišta. Kdyby nebylo historicky doloženo jak vznikl parní stroj, tak by se to dalo vykládat podobným způsobem. Takže, na otázku "Víte, jak vznikla pojistka?" odpovídám: Video jsem viděl, ale informace jsou zcela nevěrohodné.

Miroslav Minařík:
Po dobu co tvoříme tento portál jsem vyslechl hodně příběhů. Pokud bych měl každému hned říct, že podává nevěrohodné informace, nic se nedozvím. S takto přijatými informacemi pracujeme tak, že je považujeme za pravdivé do té doby, než někdo nepřijde s důvěryhodnější mi argumenty. Něco jako presumce neviny.

Mnozí ví, že historie elektrotechnik y je moje velké hobby a každé zjištění publikujeme ven. Nenecháváme to někde v regále shnít. Proto zdvořile žádám všechny, kdo mají fakta, nechť je uvedou.

Samotné věřím/nevěřím nikomu nepomůže.

Darwin Khonus:
Tak já si dovolím přidat na toto téma jeden fakt. V roce 1890 patentoval T. A. Edison pojistkový blok. Zde přikládám odkaz na patentovou listinu:
http://edison.rutgers.edu/patents/00438305.PDF

Jiří_Hrubý:
Zas bych to nezatracoval, Edison a Swan otevřeli fabriku na pojistky kolem roku 1880, ale protože asi nezvládali marketing jako dnešní prodavači protijiskřičů,  kteří lobbují i u normalizace, existovaly keramické držáky na tavný drát ještě v 50. letech, ač tehdy už byly i elektromagneti cké spouště.

Nebyla globalizace, takže je docela možné,  že ten vývoj se ubíral různými směry na více frontách.

Stylem, jaký je popisován v rozhovoru, dost možná postupoval kolem roku 1850 Louis Bréguet, když dumal, jak ochránit telegraf.

Pak válečky s výměnným drátem, kdy si zákaznik koupil keramický váleček a jako příslušenství papírovou špulku s drátem z olověné slitiny a návodem k výměně,  tuším od Legranda...
Krásná doba... :-)

Navigace

[0] Index zpráv

[#] Další strana