Lze za krbová kamna umístit nějaký typ zásuvky?
Václav Třetí:
Já osobně bych asi použil nějakou starší zásuvku naší výroby, která má keramický strojek a kryt z termosetu = bílého bakelitu. Máte tam dvojzásuvku Klasik, takže bych vzal provedení dvojzásuky co bývala hojně v panelácích v lištových krabičkách. Jediný problém je sehnat nějakou zachovalou starší, protože to původní provedení se již nové nedodává. Je k dispozici sice tvarově velmi podobná, která na původní lištovou krabici sedí, ale strojek je plastový a kryt z termoplastu, čili totéž co tam máte. Bakelit má lepší odolnost proti teplu a nestárne, nežloutne. Při provozu kamen v zimním období bych mezi zásuvku a kamna dával nějakou ohnivzdornou překážku, aby byla zásuvka chráněna proti přímému sálání.
Protože říkáte, že je v místnosti málo zásuvek, tak bych při nejbližším malování zásuvku vysekal a posunul do dostatečné vzdálenosti a protože je velice pravděpodobné, že bude zapojena jako průchozí, tak bych udělal místo původní jedné hned dvě, čímž nebude problém nahradit původní vedení novým a nebude třeba dělat nějakou spojku ve zdi.
Vít Rotrekl:
A co takhle použít zásuvku ABB Garant?
V provedení na montážní panel. Rozteč otvorů 60mm, což odpovídá rozteči otvorů v krabicích.
Snažil jsem se dohledat, nějaké info o teplotní odolnosti, ale nenašel jsem...
https://nizke-napeti.cz.abb.com/zasuvka-jednonasobna,-vestavna-17135/zasuvka-jednonasobna-ip-55,-s-ochrannym-kolikem,-s-vickem,-vestavna-5518-2790
Ale zase to nebude dizajnově moc krása...
Zdenek Skotnica:
Jen aby nakonec ten kov zásuvky ABB díky tepelné kapacitě nebylo horší řešení.
Jan Franěk:
Pokud bude připravena tepluodolná přepážka, lze použít jakoukoliv běžnou zásuvku. Nicméně stále nejsem přesvědčen o tom, že je to správné umístění zásuvky, byť například pro vysavač na popel. Osobně bych se "hecnul" a klidně přisekal pár zásuvek o kousek vedle. Jednak bych jich pak měl více (dostatek asi těžko) k dispozici a pak bych nemusel řešit přepážky, nebo čekat až krbová kamna vyhasnou, abych se nespálil při zapojování kabelu za ně. Není to zas tak hrozné a ani zas tolik práce. Jedno dopoledne a je hotovo. Záeží na vzdálenosti a počtu zásuvek.
Václav Třetí:
Citace: Vít Rotrekl 11.04.2021, 12:10
A co takhle použít zásuvku ABB Garant?
V provedení na montážní panel. Rozteč otvorů 60mm, což odpovídá rozteči otvorů v krabicích.
Snažil jsem se dohledat, nějaké info o teplotní odolnosti, ale nenašel jsem...
https://nizke-napeti.cz.abb.com/zasuvka-jednonasobna,-vestavna-17135/zasuvka-jednonasobna-ip-55,-s-ochrannym-kolikem,-s-vickem,-vestavna-5518-2790
Ale zase to nebude dizajnově moc krása...
O tomto provedení jsem v první chvíli také zauvažoval, ale téměř hned jsem ho zavrhnul. Vzhledově je to sice čistě provedené, ale hodí se to leda do průmyslového prostředí. Největší problém vidím v tom, že se hliníkové tělo s víčkem od kamen ohřeje a potom se začne tavit vnitřní plastová vanička zásuvky, ta je z termoplastu typu ABS.
Navigace
[0] Index zpráv
[*] Předchozí strana