Žárovka a elektrotechnické mýty kolem ní nebo fakt víš už všechno?
Zdenek Skotnica:
Jako ještě dítě školou povinné jsem si postavil světelný had. Jako posuvný registr byl použitý obvod z TV který řídil tyristory které byly napájené ze zdroje bez filtrace (aby nezůstaly tyristory trvalé sepnuty). Vše fungovalo bez závad a já se rozhodl že do krabičky zabuduji 4 indikační LED diody napojené na větve žárovek. Zapojím zapnu a asi u čtvrtého cyklu šly LEDky do háje. Říkám si asi jsem špatně spočítal odpory k diodám. Pro jistotu zvýšil jejich hodnoty a vše se opakovalo. LEDky opět K.O. Zkusím odpojit žárovky a LEDky už zůstaly v pořádku. Zrada bude v žårovkách. K LEDkám zapojil antiparalelně si diody a vše už fungovalo bez závad. Nenapadlo mne že cca 12 žárovek v sérii bude mít nějakou indukčnost :)
Jiří Schwarz:
Tak trochu mýtus z naší vesnice:
"...když dám na dům směrový reflektor aby svítil vodorovně, to světlo po pár metrech dopadne na chodník, parádně si ten chodník osvětlím, to přece nemůže svítit sousedovi do okna nebo oslňovat vozidla jedoucí po přilehlé komunikaci..."
Fuk Tomáš:
Citace: Zdenek Skotnica 05.04.2021, 13:56
Nenapadlo mne že cca 12 žárovek v sérii bude mít nějakou indukčnost :)
To se mi moc nezdá. Můžete sem dát schéma?
Václav Třetí:
Citace: Zdenek Skotnica 05.04.2021, 13:56
K LEDkám jsem zapojil antiparalelně diody a vše už fungovalo bez závad. Nenapadlo mne že cca 12 žárovek v sérii bude mít nějakou indukčnost :)
Tak indukčností žárovek to určitě nebylo, ta moc velká nebude. Já bych řekl, že LED byly namáhány plným napětím sítě v závěrném směru (v té půlperiodě střídavého napětí, kdy nesvítily). Proto pomohla dioda zapojená v opačném směru. Napětí na LED se v tomto okamžiku snížilo na 0,7V. LED by se nikdy neměly připojovat přímo na střídavý zdroj (nejen síť, ale i menší napětí z transformátoru) bez ošetření průchodu proudu v závěrném směru.
Zdenek Skotnica:
Psal jsem že žárovky byly zapojené za usměrňovač bez filtrace, takže DC napětí. Akorát tam nebyl filtrační kondenzátor aby nezůstaly tyristory sepnuté. Navíc jsem napsal že bez připojených žárovek LEDky fungovaly. Čtěte co píšu :)
Navigace
[0] Index zpráv
[#] Další strana
[*] Předchozí strana