Žárovka a elektrotechnické mýty kolem ní nebo fakt víš už všechno?
Fuk Tomáš:
Citace: Jiří Schwarz 02.04.2021, 22:33
Když máš to trafo na 24V a potřebuješ rozsvítit žárovku 12V, zapoj ji přes diodu
A rázem bude napěťově přetížena jen o 40%, tedy výkonově o 70%, nějakých 8 hodin to vydrží.
P.S. Opravil jsem chybku ve výpočtu dík kolegovi Václavovi III., který mne trknul. Příkon nebude √2 krát větší, nýbrž √(2√2)krát.
Václav Třetí:
24 x 0,707 = 16,97V
Jinak pravá Edisonova žárovka s uhlíkovým vláknem se chovala jinak než provedení s wolframovým vláknem. Dnes už bude trochu problém provést měření podle kol. Bocka. Tak nějak nevím, kde dnes sehnat žárovku s uhlíkovým vláknem. Sice mi před časem kdosi známý říkal, že je měli v IKEA jako součást nějakého retro lustru, ale zda prodávali také náhradní kusy, to nevěděl a už je to také pár let.
Pavel Rotrekl.:
Tato diskuse mi připomněla další, velmi rozšířený mýtus: Žárovku vymyslel Edison.
Jan Kelbich:
Citace: Fuk Tomáš 03.04.2021, 00:48
A rázem bude výkonově přetížena jen o 40%, nějakých 40 hodin to vydrží.
Tak mě napadá, že když ta životnost klesá se 14-tou mocninou napětí, když budu předpokládat žárovku se životností 10 000 h, přepojím jí z fázovýho na sdružený napětí, vychází mi životnost cca 4,5 h. (10000 / 3^7 = 4.57247370828). To se mi moc nezdá. Myslím, že to někde zmiňoval p. Beláň, že životnost byla jen několik sekund.
Fuk Tomáš:
Má to dva háčky. Normální žárovka má životnost 1000 h, ne 10000. Takže jsme rázem jen na půlhodině.
A pak ten udávaný vztah předpokládá vlákno žárovky v pevné fázi. V okamžiku roztavení vlákna (3422 ºC) přestane platit :D
A pak do toho ještě vstupuje proudový ráz při připojení žárovky na napětí. To mívá okamžité destruktivní účinky občas i při nominálním napětí, natož pak při √3-krát větším.
P.S. Koukám, že uhlíkové vlákno na tom nebude co do mezní teploty o moc líp. 3552 ºC.
Navigace
[0] Index zpráv
[#] Další strana
[*] Předchozí strana