Pamatujete připojovací podmínky za prezidenta Zápotockého?
František Tuček:
EH#: jak to vypadalo s rozvodnou sítí v Praze roku 1951
Kde se nacházela rozvodná soustava ČSSR po únorovém puči 1948 a těsně před měnovou reformou v roce 1953? Jak se v té době přistupovalo k předpisům Elektrotechnic kého Svazu Československé ho? S jakým napětím se tehdy pracovalo? Jaké byly odchylky +-%? zavzpomínejme na výroky: ... "Budou-li v budoucnu vydány nové předpisy ESč, které by snad těmto zvláštním předpisům odporovaly, platí především ustanovení předpisů ESČ; to proto, že předpisy ESč znamenají vždy určitou úroveň, pod kterou se nesmí jít ...".
Zdroj: zde...
Jak byste reagovali na tuto související otázku vy?
Pamatujete připojovací podmínky za prezidenta Zápotockého?
Jaromír Táborský:
Mě by v této souvislosti docela zajímalo, jak se vyvíjel systém předpisů v jednotlivých politických vlnách. Co se u nás dělo za nacistů? Ty předpisy se normálně vyvíjely? Pokud vím, tak Gestapo šlo obecně po celé inteligenci a nenechali kámen na kameni. Kolben zemřel v koncentračním táboře. Pak přišli komunisti a vyčistili to po svém. jak to bylo s těmi, co ty předpisy tvořili? Přece nemohli být jen tak imunní. O tom se nepíše. nikdo nic neví, nikoho to nezajímá. Po revoluci se lustroval každý trafikant, dnes se rozebere životopis a každá blbost s rouškou ovšem historická vazby a návaznosti našeho oboru to je tabu.
Myslím, že jsem toho přečetl celkem dost ale stále jen kdo, co vymyslel, napsal, ovšem nic o okolnostech tehdejší politické situace. Pochybuji, že se to z Elektrotechnic kého obzoru dozvíme.
Jan Kelbich:
To Jaromír Táborský : Čekal bych, že v době protektorátu to asi bylo pořízeno říši, jejím předpisům, s dožitím toho co už bylo (zavedeno, vybudováno). Ale je to jen moje doměnka. Mezi nejcitelnější zásahy týkající se elrktrotechnik y asi patřilo toto : https://diskuse.elektrika.cz/index.php/topic,23883.msg176127.html#msg176127
Jan Bocek:
Hezký odkaz.
Ročenka elektrotechnik y 1941 a 219 stránek.
Předpisy a normy ESČ 1939 za 39K
Může někdo udělat přepočet, kolik to bylo peněz na příklad k hodinovému výdělku nebo měsíčnímu výdělku? Byla to jedná kniha. v roce 1952 měly předpisy ESČ myslím již dvě knihy...na kolik knih tehdejšího formátu A5 by to vyšlo dneska?
Miroslav Minařík:
Citace: Jaromír Táborský 05.04.2021, 19:25
Mě by v této souvislosti docela zajímalo, jak se vyvíjel systém předpisů v jednotlivých politických vlnách.
Částečně v tom ležím asi dvacet roků. ESČ založen 1919, první Normálie 1921 (mám druhé vydání 1923), ESČ komunisty zrušen 1951 ale předpisy zachovány. O politickém vlivu odborná vydání nic neuvádí. Alespoň ta, která jsem měl možnost studovat. Určitě jsem neviděl ani třetinu z toho, co se někde dochovalo.
Navigace
[0] Index zpráv
[#] Další strana