Jaké znáte elektrotechnické mýty?
Zdeněk Friedrich:
Když nemáme hromosvod, tak nepotřebujeme žádné uzemnění.
Martin Kurka:
"Když je tam chránič 30mA:
-nemohu dostat ránu
-fakt mohu? Tak nebude proud skrz mne vyšší než 30mA
-fakt bude? Ale nezabije mne to, ani kdybych se dotknul hlavou
- fakt může? Ale i když bude chránič v pořádku a dotknu se jen rukou tak to už mne to fakt zabít nemůže.
- teda když může, tak proč ho tam dávat?"
"V trojfázové zásuvce je PEN, takže ve vidlici bude taky, čtyřpólová teda na prodlužovák stačí - jak to že ne?"
"Je tam jen 12V, spoj se může omotat jen izolačkou, to neprobíjí, to nemůže vyhořet. Fakt může?
"To autorádio klidně připoj přes čokoládu, je to spolehlivý spoj, všude v elektroinstala ci jsou čokolády. Fakt není? "
Univerzální věta prodavače:
"to je dobrý, já to taky tak mám (taky to tak dělám)"
David Hruda:
Je to zapojené dobře, takhle je to ve Vyhlášce.
Zdenek Skotnica:
Proud prochází jen fázi. Nulákem nulový. Proto se mu říká "nulák".
Martin Kurka:
"Označení kabelu CYKY 2,5 je chybné, mělo by tam být CYKY 2,5mm2
Jak to že to není pravda a není to to samé?
Vždyť kabel CYKY 2,5 má průřez mědi 2,5mm2
Ne?
No dobře, tak má malinko menší průřez, ale má stejný odpor na kilometr, jako 2,5mm2 elektrovodné mědi.
Jak to že má odpor větší?
To je přeci podvod, tyhle kabely jsou dělané podle ČSN-EN a jsou harmonizované.
Ona ta norma už neplatí? A nejsou dělané podle normy? A tedy nemusí mít minimální odpor jako 2,5mm měď? A to si to fakt výrobce může kabel označit jako CYKY2,5 a u každého výrobce co vyrábí CYKY2,5 mohu dostat jiný odpor na kilometr, protože CYKY2,5 je jen obchodní značení a není technické?"
"Když odpojím modrý drát tak od něj nedostanu ránu. Je to nulák a ten je u nás v republice spojen s PEN.
Fakt je pracovní a může být živý?
Ale když odpojím žlutozelený drát, tak od něj nedostanu ránu, žlutozelená je podle předpisů požád někde uzemněná.
Jak to jak který konec?"
"Každá trojžilová flexošňůra má vyveden z pravého kolíku vidlice modrý drát."
Navigace
[0] Index zpráv
[#] Další strana
[*] Předchozí strana