Čím jistit/chránit výkonový DC zdroj?
Silvie:
Nejsem si vůbec jistá ani druhem jisticího přístroje (pojistka, jistič, el.ochrana s MTP a MTN?), natož pak jeho konkrétním typem, který by byl vhodný pro účely chránění DC zdroje níže uvedených parametrů před zkratem.
Un = 40V
Uo = 65V (naprázdno)
In = 250A
Pn = 10kW
Ikm = 1200A (nárazový zkrat. proud)
Iku = 500A (ustálený zkrat. proud)
(Podotýkám, že v uvedených hodnotách není chyba.)
Jan Bocek:
Před zkratem jsou léta osvědčené pojistky.
V daném případě bych použil "automobilové" pojistky 250 A/80V.
Na příklad firma SIBA v katalogu uvádí vnitřní odpor pojistky 14 miliohmů, ztrátu 14 W a vypnutí při 6 násobku do 3 milisekund. Ostatní vypínací časy při přetížení vyčtete z datashedu.
Pokud chcete něco rychlejšího, tak jsou DC jističe, anebo elektronické proudové relé v kombinaci s výkonovým vypínacím prvkem.
Jirka Š. Svejkovský:
Ještě by šly použít výkonové pojistky s charakteristik ou gR určené pro jištění polovodičů.
Mimochodem, MTN a MTP u DC rozvodu jsou nepoužitelné.
Silvie:
Pardon, samozřejmě, že MTP/MTN se v DC nedají použít. Chtěla jsem napsat LEM proudové a napěťové senzory.
K těm pojistkám mám dotaz: Pokud bude pojistka na napětí 80 V (jak doporučuje Jan Bocek) a ke zkratu na DC zdroji dojde při jeho Un = 40 V, tak nebude to pro správné vybavení pojistky problém?
Jiří Schwarz:
Napětí u pojistky nám říká jaké maximální napětí pojistka při přerušení spolehlivě odpojí. Pokud by tam bylo napětí vyšší, může tam po nějakou dobu hořet oblouk.
Pokud použiju pojistku na menší napětí, je to OK, mám jen jistou rezervu navíc
Navigace
[0] Index zpráv
[#] Další strana