Lze použít polské zásuvky s ochranným kolíkem dole i v Česku?
Fuk Tomáš:
To ne, to je model na lištovou krabici, ty jsem měl v paneláku.
Teď mám tyhle.
Olda Pořádek:
Citace: Jan Franěk 18.03.2021, 14:22
Jasně, ta pravděpodobně patří mezi ty nejpoužívanějš í a zároveň i kvalitní. Pro mne minimální standard. Nic levnějšího z BAU nemá smysl, naopak je to často na úkor kvality a tedy i bezpečnosti a spolehlivosti.
Nejsem si zcela jist, ale to už bude za více peněz a půjde o řadu Tango. Ale pokud je potřeba to natočení zásuvky (často ano), má to opravdu smysl a investice se vyplatí.
Tesla už dělá nejen auta, ale i natočené dvojzásuvky za 60,- :-)
elektromateria l-svitidla.cz/tesla-standard-zasuvka-dvojita-pootocena-bila/
Mimochodem, můžete mě někdo přesvědčit, že za zásuvka nesmí být sněhulák? Vždyť to oddělení 1,5mm je myšleno uvnitř, a ne vně :-)
Zdeněk Dančák:
Citace: Fuk Tomáš 18.03.2021, 16:33
Když se tolerance sejdou, zbude 1 mm přepážka a to (dle textu normy) nestačí.
To by z výkresu platilo jen v krajním případě. Výrobce reálně nemusí využívat celého rozsahu tolerancí nebo může mít ohlídaný souběh nepříznivých tolerancí, třeba formou kontroly síly přepážky (tolerance u tohoto rozměru). Tohle pak uvádí jen jako možné dílčí rozměry dutiny.
Citace: Fuk Tomáš 18.03.2021, 19:10
Důvod 1,5 mm přepážky mi nedochází
Přepážka zamezuje možnému kontaktu z boku u částečně zasunuté vidlice. A síla 1,5mm asi vychází z požadavku na mechanickou odolnost.
Měřil jsem doma 4zásuvky tango v bezšroubovém provedení s vytočenou horní zásuvkou a všechny mají přepážku 2-2,1mm.
Jako laik u zásuvek vnímám jako přínos bezpečnosti clonky, jen škoda, že reálná životnost clonek je dost nízká. Clonky jsou asi jediná stále namontovaná ochrana zabraňující zasunutí jehlic na pletení apod. Moc se o tom nemluví, málokdo se tím chválí, nebo třeba ani neví, ale snad v každé rodině je nějaká taková podobná zkušenost. Přepážka mezi dírkami to ještě trochu zlepšuje. V minulosti, nás chránily asi tlusté koberce na dřevěných podlahách.
A u otočené zásuvky (kolík dole) bych měl obavu z reality, až tam někdo narve 3pol zalomenou vidlici, u které bude kabel směřovat nahoru...to zavání zlomením kabelu nebo vykopnutím celé zásuvky, protože kabel bude viset do prostoru.
Fuk Tomáš:
Citace: Zdeněk Dančák 18.03.2021, 21:14
Přepážka zamezuje možnému kontaktu z boku u částečně zasunuté vidlice.
Zasunout tam (do té mezery v přepážce a pod nedoraženou vidlici) vyžaduje poměrně soustředěné úsilí hodné lepšího účelu. Takového šťourala ani clonky nezastaví.
Nejlepší by bylo dát do té zásuvky ještě odpojovač, který by zásuvku připojil k síti až přiklopením a uzamčením robustního krytu, nejlépe obouruč.
Jan Franěk:
Citace: Olda Pořádek 18.03.2021, 21:07
Mimochodem, můžete mě někdo přesvědčit, že za zásuvka nesmí být sněhulák? Vždyť to oddělení 1,5mm je myšleno uvnitř, a ne vně :-)
Je to na vás. Moje zkušenost je taková, že jsem tyto informace dostal (přesněji kolega který to dostal na starost) od EZÚ, během certifikace nových produktů pro ČR, včetně zásuvek. Navíc i zde máte několik odkazů na platné normy a jak se k tomu postavíte, nebo jak si to sám vysvětlíte je váš boj. K přesvědčování kohokoliv už mám dost odpor, i díky diskusím. Sdělím názor a jak si ho kdokoliv zpracuje, je pouze jeho volba.
Osobně nehodlám řešit proč to tak je a jaký to má důvod. Prostě to beru jako fakt. Nemám čas na podobné blbnutí.
Citace: Olda Pořádek 18.03.2021, 21:07
Tesla už dělá nejen auta, ale i natočené dvojzásuvky za 60,- :-)
Neznám, nepoužívám. Jak jsem psal. Volbou jsou pro mne standardní věci ověřených výrobců. Nakupuji roky u "svých" VO a ne nějakých virtuálních. Tečka. Neuznávám šetření za každou cenu. Tím nechci říci že jde o nějaký zmetek. To si nedovolím, protože to prostě neznám a tedy to nemůžu ani shazovat, ani doporučovat.
Navigace
[0] Index zpráv
[#] Další strana
[*] Předchozí strana