Existuje nějaká norma, která určuje vzdálenost spotřebiče od ochrany?

(1/3) > >>

M.b:

Existuje nějaká norma, která určuje vzdálenost spotřebiče od ochrany?

Skríň s jističema je v domě, odtud vede kabel do šachty bazénu. Vzdálenost po kabelu je cca 25metrů. Jestli tedy může být chránič v domě nebo se musí udělat druhý rozvaděč v šachtě?

(Původní nesmysl: "Proudový chránič vzdálenost od spotřebiče ?")

Jan Franěk:
Ano, těch norem je několik. Od norem které se věnují ukládání kabelových vedení, výběru el. zařízení, po ty co řeší vypínací časy a proudy přeřazených ochranných prvků.

Tedy od ČSN 33 2000-7-702 ed-3, přes 33 2000-5-xxx, 33 2000-4-xx,  po 33 2000-4 41 ed.3  (tedy jen v základu)  ;)

Nevíme kde "musí" být rozvaděč. Jednak by to měl řešit projekt a pak neznáme mnoho důležitých  parametrů, které se týkají vašeho konkrétního případu a není nic jako univerzální odpověď.

Jirka Š. Svejkovský:
Bacha na bazén.

Tam je těch požadavků na instalaci podstatně víc. Nechte to zapojit někoho, kdo s tím má zkušenost (a oprávnění).

M S:
Dovolil by som si dve-tri poznámky z praxe, keďže som už niekoľko silne poškodených výzbrojí v šachte videl:

Ak je možné, nechajte umiestniť rozvádzač s technológiou od bazénu mimo šachty, napríklad zakopaním chráničky vhodného priemeru medzi šachtou a vhodnou menšou stavbou v okolí - altánok a podobne. Myslím to tak, že v šachte budú len potrebné motory, čerpadlá a snímače, od ktorých budú chráničkou viesť káble do technologickéh o rozvádzača.

Do šachty umiestnite detektor zaplavenia. Buď jednoduchý batériový typ so sirénou, ale oveľa lepší je plavákový v malej jímke v rohu šachty s výstupom naviazaným na PLC inteligentného domu (ak niečím takým disponujete). Je možné vhodne kombinovať s indikátorom v technologickom rozvádzači alebo s malým čerpadlom umiestneným v spomínanej jímke, ktoré zároveň upozornia na problém a začnú ho riešiť.

Ako spomenuli kolegovia, pri tomto probléme ide o ideálneho kandidáta pre kombináciu "odborník + projekt" s obhliadkou na mieste.

M.b:
Já se ptal z toho důvodu že jsem tu měl dva řemeslníky a jeden mi řekl že to stačí v domu a druhý v žádném případ, musí to být v šachtě . Takže vaší připomínku že se mám obrátit na odborníka jsem splnil . Nicméně mi to koukám nebylo nic platné takže nevím co tedy.

Navigace

[0] Index zpráv

[#] Další strana