Lze provést blokaci přímotopu bezdrátovou technologií?

<< < (5/7) > >>

Peter Munka:
Citace: Václav Třetí  19.02.2021, 06:26

Připojení přímotopů přes vidlici a zásuvku neumožní zajištění blokace. Nelze zajistit, že nebude použita trvale běžící zásuvka k jeho připojení,  se všemi negativními důsledky, které není třeba znovu uvádět.

Velky rozdiel medzi pripojenim na okruh so stykacom ovladanym cez HDO nevidim. Spinanie stykaca doplnkovym spinacom je casta poziadavka. Cele to je o ludoch a discipline zakaznika.

Jiří_Hrubý:
Citace: Filip Cada  19.02.2021, 11:23

Nenechte si namluvit blbosti od mistnich sroubovaku.

Jakožto blbej šroubovák, bych se vás, zjevně zkušeného praktika rád optal, jak se ten váš fundovaný výblitek slučuje s 2130 5.4.4?

Lukáš Rotrekl:
Citace: David Hruda  18.02.2021, 18:50

EGD bod 7.9.
Je tam povinné relé.

Trošku tuto mrtvolku vykopu.
Protože nechci umřít blbej a jen blbec se nezeptá, když něco neví nebo mu to není úplně jasné, tak jsem se zeptal povolanějších. Na EG.D správu měření putoval tento email:

Citace

,
Při studiu změn v nových podmínkách pro provedení měřících soustav jsem narazil na bod:

7.9. Mezi sazbový spínač a blokovaný spotřebič musí být instalováno vhodné relé umístěné zpravidla v podružném rozvaděči.

Neuvědomuji si, od kdy tam tento je, je možné, že je starší.
V souvislosti s tím mě napadlo, jestli je tedy legální použití přímého ovládání topného spotřebiče nebo jeho regulace, přivedením N potenciálu na svorku pro toto v něm určenou.
Typicky kotel nebo regulace, kde se vlastně jen měří potenciál svorky v řídící elektronice.
Osobně toto řešení nepreferuji a mám raději vícepólové relé ve vstupním rozvaděči objektu, ze kterého vyvedu b.p. kontakty do zařízení v objektu, ale čistě pro zajímavost.
 (poklona)  za objasnění.
Lukáš Rotrekl

Odpověd dorazila včera. Tohoto znění:

Citace

.
Děkujeme za váš dotaz.
Pokud topný spotřebič či regulace má určenou svorku pro připojení ovládání, tak ano.
Ale také bych preferoval připojení přes vícepólové relé v podružném rozvaděči.
S přáním pěkného dne
XXvXX XXXXXXXský
Správa Měření
EG.D, a.s.
sprava.mereni@egd.cz
www.egd.cz

David Hruda:
Citace: Lukáš Rotrekl  06.03.2021, 10:43

Trošku tuto mrtvolku vykopu. ...

Můj odhad, proč to tam je:
pokud se někde něco po.ere a dojde k poškození připojeného zařízení (třeba přepětím),  tak mají v ruce podmínky, že to mělo být připojeno přes relé.
Takže uhradí do ceny relé, nikoliv řídící desku apod.

Ale třeba se mýlím...  :)

Tomáš Martinek:
Jen doplním do vaší diskuze, že HDO často končí (a čím dál častěji bude končit) v nějakém PLC, jako je například Foxtrot CP-2000 (snad se mi podaří přiložit obrázek... svorky F4, F5 a F6). To že před PLC bude i stykač/relé nerozporuji, ale už bych jím neblokoval samostatné spotřebiče, které mají být stejně podle návodu výrobce čím dál častěji připojeny trvale a mají vstupní svorku ovládání... A např. bojlery z Dražíč mají ruční tlačítko pro rychlý ohřev tarif netarif.
Proto to končí vstupy do PLC, které je určeno pro lepší regulaci topení a ohřevu, takže stykače těchto spotřebičů či přímo spotřebiče jsou ve výsledku ovládány z PLC a jen těžko budete dokazovat, že v programu nemáte "zadní vrátka" k obcházení podmínek ať už z jakýchkoliv pohnutek.
Funkčnost blokace můžete samozřejmě demonstrovat, ale to je tak všechno, co kdo zkontroluje. Do programu vám nikdo nevleze a jeho verzi také v revizní správě samozřejmě neuvidíte....

Navigace

[0] Index zpráv

[#] Další strana

[*] Předchozí strana