Jaká pravidla pro umístění hlavního vypínače v rozvodnici používáte?
Jan Šus.:
Mám podobný dotaz, který se týká bytového domu o 6 bytech. Nyní je hned za vstupními dveřmi do domu rozvaděč kde je hlavní vypínač a centrální "Fičko NDR" (popis v některým z mých starších dotazů). Konečně došlo na rekonstrukci hlavního přívodu do domu mezi nožovkama a rozvaděčem ve sklepě kde je umístěno 7 elektroměrů pro každý byt. V projektu je zrušení malého rozvaděče za vstupními dveřmi a hlavní přívod do sklepa k rozvaděči s "hodinami". Projekt byl dělán v roce 2017, ale nebyl dostatek peněz ve fondu oprav. Nyní jsem dal projekt posoudit reviznímu technikovi, který nám dělá revize a ten řekl, že by měl za vstupem zůstat malý rozvaděč, kde by měl být centrální vypínač pro dům. Že to doporučují hasiči. V projektu je hlavní vypínač až v rozvaděči u "hodin". Hlavní rozvaděč s "hodinama" je ve sklepě za uzamčenými vstupními dveřmi do sklepních prostor. Projektant řekl, že pokud to chceme musí změnit projekt. Máme nechat udělat ten centrální vypínač za vstupními dveřmi a musíme změnit projekt před realizací, nebo pak nechat nakreslit skutečné provedení (projektant nemá čas)? Potřebujeme zadat práci dokud má elektrikářská firma dostatečné časové kapacity.
Peter Lovacký:
Citace: Pavel Horský 01.02.2021, 14:01
Hlavní vypínač by měl být osazen co nejblíže napájecímu kabelu rozvaděče. Vedle vypínače se pak instaluje zmiňovaný svodič a ten se rovněž připojuje co nejkratšími vodiči, především PE.
Nebolo by to v opačnom poradí lepšie?..(myslím keď zvodič nepotrebuje samostatné poistky v 36mod. rozvodnici)...že najprv prívod na zvodič, a až z neho na hlavný vypínač?
Citace: Jan Šus. 02.02.2021, 07:42
Nyní jsem dal projekt posoudit reviznímu technikovi, který nám dělá revize a ten řekl, že by měl za vstupem zůstat malý rozvaděč, kde by měl být centrální vypínač pro dům. Že to doporučují hasiči.
U nás keď do projektu EI hovoria hasiči, tak chcú central (total) stop pri HR
Keď nevypnú RISku tak podľa svojich predpisov budú skôr hľadať HR, jak dajaký pôvodný bývalý malý rozvádzačik na chodbe...ja by som im také tlačítko "neskrýval"
Pavel Horský:
Citace: Peter Lovacký 02.02.2021, 08:29
Nebolo by to v opačnom poradí lepšie?..(myslím keď zvodič nepotrebuje samostatné poistky v 36mod. rozvodnici)...že najprv prívod na zvodič, a až z neho na hlavný vypínač?
Logicky by to tak mělo být, aby se vám při větším zásahu hlavní vypínač nevystřelil z rozvaděče i s dvířky :D
Ovšem z praktického hlediska si předřazeným hlavním vypínačem mohu vypnout (měl bych vypnout) komplet celý rozvaděč a vadný svodič si tak v pohodě a s pocitem bezpečí vyměnit za nový.
Je to jen otázkou pohledu.
Já v PD navrhuji svodič až za hlavní vypínač a u toho zůstanu ať už se to někomu líbí nebo nelíbí.
Není nad to být zásadový ;)
Peter Lovacký:
Citace: Pavel Horský 02.02.2021, 10:19
Logicky by to tak mělo být, aby se vám při větším zásahu hlavní vypínač nevystřelil z rozvaděče i s dvířky :D
To hej,..to už ale vidím jak ďalšie zbytočné riziko nie celkom odborného návrhu, ked sa SPD1 nedáva na vstup do objektu ku MEBke, ale až dakde do stredu domu na chodbu..
Václav Třetí:
Já se vrátím k tomu hlavnímu vypínači. Zda vlevo nebo vpravo a nahoře či dole není úplně podstatné, dobrou myšlenku měl kol. Schwarz, tedy aby byl při otvírání rychle přístupný. Já bych ještě dodal, že není špatné, pokud je prostorově oddělený od ostatních prvků (jističů) a tím je snáze viditelný a lépe ovladatelný. U starých rozvaděčů se dost často používaly známé "stiskem vypni - tahem zapni" různých velikostí a dávaly se dolů a obvykle doprostřed. Umístění dole je výhodnější, že je dobře dostupné pro osoby pro menšího vzrůstu.
Navigace
[0] Index zpráv
[#] Další strana
[*] Předchozí strana