Jak jsou v reálu zapojeny hlavní a pomocné kontakty stykače?

(1/3) > >>

Pepalepkac:
Když mám jednofázový/trojfazovy stykač, tak mám přívodní vedení 1, resp. 3, podle fází.  co já nechápu je to, jak jsou zapojeny hlavní a pomocné kontakty, resp. odkud jsou napájeny, jestli mi rozumíte? Kamarád se mi snažil vysvětlit, že ty kontakty nijak nesouvisí s přívodem do stykače. No ale odkud jsou tedy napájeny? A jak je možné že 3f stykač má 4 hlavní kontakty a další spínací/prepinaci? Jak jsou zapojeny v souvislosti s 3f přívodem do stykače?

Peter Munka:
Stykacu je uplne jedno, co sa spina a ake kontakty su pouzite. Hlavne su dimenzovane na pracovny prud a pomocne na mensiu zataz, tiez nemusia spinat presne v rovnakom case. Je to primitivne zariadenie, kde cievka vtiahne jadro tento pohyb sa mechanicky prenesie na sadu kontaktov. Ak na hlavne date na privod tri fazy, na vyvod motor a na pomocne kontakty uplne nezavisle plochu baterku a na vystup pomocych kontaktov ziarovku na 4.5 volta, na funkciu to vplyv nema.

Pepalepkac:
Ale tak přece když sepne cívka, tak se sepnou všechny kontakty, tak jak mohou spínat v jiném čase?
Takže hlavní jsou dycky ty co spínají zátěž, takže když má stykač místo 3 tak má 4 hlavní kontakty, tak ty jsou jako na 3faze a nulu? Protoze tímhle mě kamarád úplně zmátl. Když jsem se ho zeptal jestli ty hlavní kontakty jsou teda na přívodní kabely (3f+N) a pomocné musíš mít napájené externě (jsou to v podstatě jen vypínače),  tak mi řekl že ne....   (poklona)  za odpověď

M S:
Snáď som pochopil, kde je problém. Áno, pomocné kontakty sú "len vypínače".

Pozrite sa do prílohy. Cievka s kontaktmi A1 a A2 po pripojení napájania (24V DC, 24V AC, 230V AC, 400V AC a mnohé iné) spôsobí akciu na všetkých kontaktoch stykača.

Hlavné kontakty sa zopnú. Ak je na svorky 1, 3 a 5 privedené napájanie troma fázami 3 x 400V AC, po zopnutí sa objaví na svorkách 2, 4 a 6. Cievka spôsobí fyzické spojenie kontaktov 1-2, 3-4 a 5-6 vnútri stykača.

Ako napísal pán Lovacký, stykaču je úplne jedno, čo je pripojené na vstupné svorky. Samozrejme, v rámci povolených parametrov daných výrobcom. Ak na trojfázový stykač ako na obrázku zapojíte jednofázové napájanie: L1 na 1, N na 3 a na výstup zapojíte zásuvku na kontakty 2 a 4, stykač bude veselo zapínať a vypínať zásuvku. (Pozor, PE vodič nikdy nesmie byť spínaný!)

Pomocné kontakty sú tiež fyzicky posúvané tou istou cievkou, ako hlavné. Na priloženom obrázku sa všetky "šikmé čiary" na kontaktoch otočia v smere hodinových ručičiek asi o 30 stupňov. Pôvodne zopnuté kontakty 11 a 12 sa rozpoja. Pôvodne rozopnuté kontakty 23 a 24 sa spoja. A prepínací kontakt namiesto spojenia 31 a 32 spojí 31 a 34.

Ako vidíte na obrázku, pomocné kontakty nemajú "vstupné svorky" spojené s hlavnými kontaktmi. Takže z vášho pohľadu musia byť "napájané externe" ak chcete, aby sa na výstupoch pomocných kontaktov objavilo napätie. Ak na stykač pripojíte len vstupné tri fázy a dva vodiče pre ovládanie cievky, pomocné kontakty ostanú bez napätia aj na vstupe aj na výstupe.

M S:
Oprava - A prepínací kontakt namiesto spojenia 31 a 32 spojí 32 a 34.

Navigace

[0] Index zpráv

[#] Další strana