Jaký musí mít odpor zemnič typu A?

<< < (5/8) > >>

Jan Hájek:
Citace: slower  27.01.2021, 06:51

Neměla by být MEB propojena na uzemňovací soustavu? Tak jak píše pan Hájek.

Je jedno co píše Hájek, i když je to takto napsáno v normě jako správné řešení, důležité je, že to tak fyzikálně musí být, pokud to má nějak fungovat.

Nebo je tu někdo s Nobelovou cenou za fyziku, kdo nám to vysvětlí jinak?

Jan Hájek:
Citace: Pavel Horský  27.01.2021, 08:27

Dvě zemnící tyče na svod při rezistivitě půdy 100 Ohm/m................viz příloha.

Nezapomenout na to, že ta délka tyče se počítá až od konce zámrzné délky.
ČSN EN 62305-3
5.4.3 Instalace zemničů
.....
Zemniče (uspořádaní typu A) musí být uloženy v zemi s horním koncem min. 50 cm pod povrchem a pokud možno co nejrovnoměrněj i rozloženy, aby se v zemi snížily účinky elektrické vazby.

slower:
Tady bude spíš jíl a šutry, takže těch 100 ohm/m může být reálné.
Jeden svod bude mít třeba těch 23,8 ohmů a ostatní třeba také ale bere se to přece jako celek ne? (paralelně). Potom výsledný odpor uzemňovací soustavy bude pod 10 ohmů.

Pavel Horský:
Citace: slower  27.01.2021, 09:22

Potom výsledný odpor uzemňovací soustavy bude pod 10 ohmů.

Já tam vidím pět samostatných zemnících bodů (dafacto pět zemnících soustav) z nichž každý bude mít hodnotu např. 23 Ohmů. Takže mám celkovou hodnotu zemnící soustavy pořád 23 Ohmů.

Pokud však všechny body propojíme mezi sebou, pak je budeme počítat paralelně, přidáme k nim odpor drátu nebo pásky, kterým je budeme propojovat a pak tu budeme mít celkový odpor soustavy, který bysme ovšem měli naměřit stejný u každého zemního vývodu.  Přílohou náhled výpočtu vašich pěti míst bez propojovacího vodiče.

slower:
Citace: Jirka Š. Svejkovský  21.01.2021, 13:57

Těch 10 Ohmů se bere jako odpor celé uzemňovací soustavy.

Pozn.: V Čechách říkáme hromosvod. Blezkosvod mají na Slovensku.

já to pochopil tak, že všech 5 bodů tvoří jednu uzemňovací soustavu typu A. Tak jak píše Svejkovský

Navigace

[0] Index zpráv

[#] Další strana

[*] Předchozí strana