Kdy se oprava strojního zařízení mění na totální rekonstrukci?
Jan Bocek:
Citace: Tomáš Matoušek 16.10.2023, 13:39
Když tu čtu, že i výměna vadného stykače je údajně rekonstrukcí, tak 90% firem, které něco vyrábí, by mohlo rovnou skončit.
Přečetl jsem těch 90 příspěvků uvedených před skoro třemi léty. Pokud jsem to trochu odfiltroval, tak jsem k takovému negativnímu tvrzení nedošel.
Lépe, než kolega MS bych to stručně nenapsal.
Stručně bych jen dodal, že "blbnout na kvadrát" není dobré. Na druhé straně pokud změny v zapojení nejsou dokumentovány, tak se vždy zhoršuje základní údržba a často i bezpečnost údržby. Ale to je mimo téma....
Téma opravy a rekonstrukce je téma spíše pro právníky, politiky a "oučtaře". Ale je dobré, když i elektrotechnic i znají ty "mantinele".
Byl jsem jednou odpovědný za střední opravu jedné výrobní linky. Měl jsem na to rozpočet 6 Mega. Oprava se provedla nakonec za 60 Mega. A nastála válka mezi FÚ a vedením firmy. 1/2 roku jsem musel podnikové kontrole vysvětlovat mnoho smluv a faktur a slouv, kdo mi to povolil a hlavně kdo ve firmě na to uvolnil peníze.
Tím chci jen naznačit, že to často není technický problém, ale otázka financování a dodržení některých postupů v oblasti ekonomiky. Nakonec to celé zastřešil hlavní ekonom firmy, ne hlavní inženýr. Proto téma oprava a rekonstrukce je téma ekonomické a často i politické.
Navigace
[0] Index zpráv
[*] Předchozí strana