Jaký použít proudový chránič pro nabíjení bojleru MPPT regulátorem?

<< < (2/5) > >>

Jiří_Hrubý:
Citace: Mart Cica  16.01.2021, 23:19

Ty výrobky jsou certifikované v zelená úsporám. 

Ano, obdobně jsou "certifikované" miniaturní ionizátory probyt či kancelář do chlíva jako lapače čpavku.
Přes dotace se prodává mnoho užitečných produktů, které by si jinak racionálně uvažující technik nikdy nedovolil koupit.
Citace: Mart Cica  16.01.2021, 23:19

Funguje to velmi dobře.

Mějme panel, připojený k bojleru. Z tohoto leze něco málo energie, podle osvitu, teploty atd. Jak vřazením spotřebiče mezi panel a odporovou spirálu dosahnu zvýšení výkonu? Kde se vezme ta energie, co chybí, když je slunce za mrakem?
Přemýšlel jste o tom někdy, nebo jen nekriticky přijímáte zázrak, protože oni tvrdí, že to je zázrak?
Citace: Mart Cica  17.01.2021, 07:54

Ptám se proto, že v návodu výrobce chránič neni.

Pokud se jedná o IT síť, platí pravidla pro IT síť.
Jestliže výrobce v závazných předpisech pro montáž a v návodu uvede jak zařízení připojit, je nutné se tím řídit, aby vám pojišťovna zaplatila po ohledání požářiště.
Jinými slovy, nemůžete tam cpát cokoli navíc, co výrobce neschválil, protože se to obrátí proti vám.

Jirka Š. Svejkovský:
Citace: Jiří_Hrubý  17.01.2021, 10:07

Jak vřazením spotřebiče mezi panel a odporovou spirálu dosahnu zvýšení výkonu? Kde se vezme ta energie, co chybí, když je slunce za mrakem?

MPPT nepatří mezi zázraky typu Powesawer. Je součástí každého lepšího FV střídače. Hledejte "Maximum Power Point Tracker". Reguluje napětí a proud tak, aby vyšel co nejlépe jejich násobek a pracoval tak s co nejvyšší účinností.

Jak pracují zařízení v odkazech jsem nestudoval, ale předpokládám, že právě takto.

Jiří_Hrubý:
Já chápu využití v případě že to bude "pouštět část ze sítě, nebo pouštět nadbytek do baterek",  ale nechápu, jak to zlepší účinnost spirály v případě kde to je jen mezi panelem a spirálou. Kdyby to alespoň přepínalo odbočky na topný patroně, podle úrovně osvitu, ale tohle se chová podle výrobce tak, že když to připojím v autě na vybitou baterku, tak to roztoží starter tak, že mi vyskáčou písty z hlavy.
Nicméně nepopírám, že v kouzlech fotovoltaiky mám mezery.
Známý má už léta připojený bojler k panelům, jen přes pojistky, jedna patona pro DC, druhá pro AC, funguje to přesně podle ohmova zákona.
V létě pouští vodu ohřatou nad 90°do bazénu, od podzimu do jara přitápí na NT.
Úsporu to tedy jakoby generuje, ale prostě nedokážu pochopit, jak mu v tom období od podzimu do jara pomůže krabička, co bude upravovat to, co leze z panelů, protože ten výkon bude pořád stejný a ta spirála bude taky topit podle toho, kolik jí ty panely dodají.

Jirka Š. Svejkovský:
Panel není absolutně tvrdý zdroj.

Do určité hodnoty napětí se chová jako proudový zdroj. Výkon tedy roste lineárně.

Od určité hodnoty napětí pak dochází k poklesu proudu vlivem přetížení i zvýšené teploty buněk. Pak může růst napětí libovolně, z panelu ovšem nedostanete ani watt.

Na obrázku je průběh napětí a proudu (černá křivka) a výkonu (červená).

Bod, kde je výkon nejvyšší je MPP (maximum power point). Plocha obdélníku ohraničeném body Impp a Vmpp je největší. Toto zařízení se snaží systém udržet právě v okolí tohoto bodu.

Jiří_Hrubý:
Dík za objasnění.
Já totiž předpokládal, že mám-li pracovní bod pevně daný odporovou zátěží, navrženou na maximální napětí panelů, je to dostačující i pro nižší úroveň osvitu s tím, že to holt bude topit trochu míň, nebo vůbec.

Navigace

[0] Index zpráv

[#] Další strana

[*] Předchozí strana