Proč stála Evropa před masivním výpadkem elektřiny?

<< < (9/9)

František Šohajda:
Citace

Elektrika je dnes strategicky nejdůležitější zboží a hloupí politici oslabují funkci energetiky,

To si moc málo lidí uvědomuje, že třeba i nemocnice sice mají náhradní zdroje ale pohoné
hmoty max na několik hodin!! Protože jak víme PHM stárne a co zní když bude v nádržích 2-3 roky?? To by byl pak problém, který doposud nikdo neřeší!! Nějako hodinu výpadku to není problém, ale delší blackout to by byla katastrofa!!
Politici řeší svoje boje mezi sebou, ale základní věci chodu státu je  nezajímají! :'(

Václav Třetí:
Citace: František Šohajda  14.02.2021, 16:18

To si moc málo lidí uvědomuje, že třeba i nemocnice sice mají náhradní zdroje, ale pohoné
hmoty max. na několik hodin! PHM stárne a co z ní bude v nádržích za 2-3 roky? To by byl pak problém, který doposud nikdo neřeší!

Kvalitní nafta z ropy bez biosložek vydrží mnoho let. To mohu říci z vlastní zkušenosti, v době naší soukromé československé ropné krize na začátku 90. let jsem nalil do vozu MB 115 220D naftu koupenou v roce 1970 nebo 71, která mi zbyla z doby, kdy jsme topili naftovými kamny. Měl jsem ji v dílně asi 40 litrů a občas jsem ji používal na mytí šmíru. V době obrovských několikahodino vých  front u pump jsem potřeboval velmi nutně a rychle jet s vozem a koukalo na mě "hladové oko". Co s tím jsem vyřešil touto naftou a vůz jel lépe než na novou. Nafta byla i po těch létech úplně čistá, bez jakýchkoiliv nečistot nebo sraženin. Obdobnou zkušenost jsem udělal, když jsem zakoupil dieselagregát vyrobený v roce 1983 a byl v něm asi 10 litrový zbytek nafty zřejmě také z 80. let, protože stroj měl naběháno 6 motohodin. V roce 2010 na tuto naftu (takže také asi 25letou) šel nejen nastartovat, ale běžel bez nejmenších potíží. Zbytek nafty jsem potřeboval vypustit, abych mohl vyměnit vadné hadičky, byla též čistá.

Takže co dodat. Policie, armáda, hasiči a ostatní složky záchranného systému mají mít k dispozici kvalitní naftu bez přidaných biosložek (které vytváří ony známé chaluhovité sraženiny a ničí palivový systém).

Je to tedy na vedení nemocnic, zodpovědní pracovníci  musí vědět a chtít a také se starat.

Jirka Š. Svejkovský:
Nojo, jenomže když dojde elektrika, další naftu ani nevyrobíte, ani nepřepravíte a ani nenatankujete.

Václav Třetí:
Jenže ta nafta musí být kvalitní, dlouhodobě skladovatelná a v dostatečné zásobě. V případě nějakého většího problému nebude benzin a nafta pro civilní použití, to je jasné. Pro vojáky, policii a další důležité sbory bude a půjde i natankovat a převézt na místo spotřeby. Je to pouze o organizaci. Jenže u toho generátoru v nemocnici by měly být nádrže na dlouhodobější provoz s průběžně vyměňovanou naftou a stále plné. Výměna nafty se dá realisovat velice jednoduše, po určitém čase skladování (ono se moc dobře ví, kdy je třeba obměnit - vědí to např. pracovníci ve státních hmotných zásobách) ji vyjezdit v sanitkách.

Největší problém v této zemi je, že je zde mnoho lidí, kteří mají zájem o vysoké posty s excelentními platy, ovšem nejsou ochotni přijmout také odpovědnost a fakt, že za velké platy by měli také pracovat a to pořádně a za všech okolností. Kohoutů, kteří natřásají hřebínkem a silně kokrhají na vcholku hnojiště máme přespříliš. Nejraději to dělají před televizními kamerami.

Navigace

[0] Index zpráv

[*] Předchozí strana