Aké sú plusy a mínusy pripojenia vane na centrálne pospojovanie v jadre?

<< < (7/15) > >>

Peter Lovacký:
Citace: Jan Franěk  15.01.2021, 10:19

Nejde o náhradní PEN  (norm)  :-X :-X

Ale to ja viem p. Franek,.. keď sa lepšie pozriete, tak som v tom čo citujete nenapísal že „náhradný PEN“,  ale že náhradná cesta pre PEN...podľa môjho je to dačo iné..

Prostudujte si normy a nakreslete si to, včetně simulace poruch.

No práve...
Pozerám do nich, ale jak riešiť stav prerušeného PENu v starom paneláku dajakým iným dovoleným zapojením som tam zatiaľ nenašiel,... budem rád keď mi kus pomôžete...vyz erá že o tom viete viac...ale dačo o takej dočasnej možnosti sa tu myslím už raz dávnejšie písalo, myslím že to ale bolo v priamej súvislosti s METkou a základovým uzemňovačom... .čo asi pre starý panelák nebude....

A keď si ochranné vodiče pre panelákové byty kreslím, ..tak jak som napísal...pre pospájanie kreslím podľa normy furt len PE, a nemyslím si, že jak odpadne PEN, tak že ich hneď aj treba prekresliť na PEN..to asi naozaj že nie...

V normálnom stave predsa musia byť všetky vodiče pospájania v stúpačke označené jak PE, no a do tých predsa v normálnom stave nepatria nijaké pracovné prúdy ktoré majú správne tiecť cez N (PEN),  ..pracovné prúdy musia podľa normy správne tiecť cez správne nadimenzovaný PEN, ale určite nie cez vodiče doplnkového pospájania ktoré sa dimenzujú podľa celkom iných pravidiel jak PEN..

Preto si myslím, že keď náhradnou cestou cez pospájanie PE potečú pracovné prúdy N, tak je to síce pre bezpečnosť samozrejme lepšie (to naozaj viem),  ale je to už stav prvej poruchy keď EI je ešte bezpečná, ale už nevyhovuje..a taký zámer by sa pre stav normálnej prevádzky podľa normy predsa ani nemal navrhovať ...

Podľa môjho je podľa normy správne kovové časti v kúpeľkovej stúpačke len pripojiť na pospájanie kúpeľky ako cudziu neživú vodivú časť, a neriešiť cez tú stúpačku náhradnú cestu pre pracovné prúdy čo patria do N (PEN)

Inakšie i ja som zvedavý čo nafotí p. Munka

Jan Franěk:
Citace: Peter Lovacký  15.01.2021, 15:16

No práve...
Pozerám do nich, ale jak riešiť stav prerušeného PENu v starom paneláku dajakým iným dovoleným zapojením som tam zatiaľ nenašiel,...

A ani nenajdete. PEN je prostě PEN a neexistuje náhradní PEN. Jen jiné cesty pro poruchový proud. Musíte nejdřív pochopit tyto principy. Přerušený PEN není normální stav, ale je to vážná porucha. Nicméně díky dalším opatřením se na tuto poruchu přijde většinou za dlouho (viz další a další poruchy) . Pravidelná revize to odhalí a pomůže včas vyřešit. Pak dosáhnete dlouhé a především bezpečné životnosti instalace.

To že je vodič zeleno/žlutý, neznamená že jde o PEN, nebo PE vodič. Ale podle jeho primární funkce může být označený například také PEL, PEM, PB, PBE, PBU, FE, FU a tak dál.

Například jsem přesvědčen o tom, že stoupačky v panelácích  byly vždy připojené na hlavní zemnící svorku(ovnici) (dnes většinou MET),  kam se připojoval i Plyn, konstrukce domu, vzduchotechnik a, vodivé pláště kabelů, voda,  .........

Kontrolní otázka. Domnívám se,  že vodič o kterém psal Munka nejde na PEN, ale právě na tuto svorkovnici. Tedy pokud je to provedené alespoň trochu s rozumem. Jak by byl tento vodič označen ve správně provedeném projektu?  o:-)  Znalejší kolegové projektanti prosím dejte ostatním trochu času na jejich odpovědi. .

Peter Lovacký:
Citace: Jan Franěk  15.01.2021, 16:13

A ani nenajdete. PEN je prostě PEN a neexistuje náhradní PEN. Jen jiné cesty pro poruchový proud.

Hej, tak je, ja to viem, i keď síce nechápem prečo mi to furt pripomínate že neexistuje náhradný PEN keď som napísal že to viem...ale šak jak chcete, mne to nevadí..to je v poriadku

A je to presne jak píšete,.. pospájanie cez kúpeľkovú stúpačku je len iná cesta pre poruchový prúd, to je normálne...no ja len tvrdím že poruchový prúd nie je pracovný prúd, pracovný je vo vodičoch doplnkového ochranného pospájania kúpeľky predsa zakázaný ..
Myslíte si p. Franek, že schválne navrhnúť projekt tak aby sa hneď neprejavila porucha na PEN je správne?

Čo sa asi nechápeme bude len to (podľa môjho, neviem to isto),  že vy asi považujete náhradnú cestu pre pracovné prúdy cez pospájanie za bezpečný prevádzkový stav až do odstránenia poruchy PENu, (toto podľa mňa nemá oporu v normách) ....no a ja si myslím že je to stav v prvej poruche, a taká EI sa už predsa nedá považovať za bezpečnú
Ono totiž čo viem, tak nijaké ochranné vodiče sa nepočítajú na trvalé maximálne pracovné prúdy, ale len na trvalé unikajúce, alebo skratové s obmedzením času

A kľudne mi môžete veriť že naozaj viem o rizikách odpadnutého PENu

Ale radšej počkajme čo dá p. Munka z pivnice, predsa je len lepšie keď sa debatuje o jednej konkrétnej veci jak o neurčitom čo keby-by...

M S:

Jo, můžeme byt naplnit hlídači a měřiči. Ale kdo to bude ochoten zaplatit? To vychází pravidelná 5 letá revize o dost levněji a spolehlivěji

Keď tak nad tým uvažujem, zacvaknúť na spomínané vodiče ochranného pospojenia (v prízemí) prúdové trafo a mať v chodbe červený stroboskop upozorňujúci na okamžitý a seriózny problém v celom paneláku vôbec nie je zlý nápad. Niekoľko tisíc CZK a bezpečnosť inštalácie stúpne, myslím že výrazne.

Mimochodom, Eaton robí krásny miniatúrny snímač ECSC s NO/NC výstupom spínajúci od 0.5 A, no len pre 120 VAC inštalácie.

Samozrejme, ak správca bytového domu uvažuje o zvyšovaní bezpečnosti inštalácie, dá sa očakávať, že koná pravidelné revízie a teda riziko úplne odpadnutého PEN je minimálne.

Peter Munka:
Slubene foto : v jadre vidite skrutku, na pravej strane je ucko z oholeneho vodica, pride zdola, odide nahor. Na druhej strane skrutky je kusok vodica, ktory je napijeny na pozink kolienka teplej a studenej vody. Stupacka samotna je zvarany plast, vodomery preklenute nie su. Skrutka sucasne zabezpecuje kontakt na nosnu konstrukciu zvarenu z jeklov, ktora nesie plechovu ruru vzduchotechnik y a potrubia.
Na dalsej fotke je sposob vedenia vodica subezne s lezatym rozvodom v pivnici.

Navigace

[0] Index zpráv

[#] Další strana

[*] Předchozí strana