Aké sú plusy a mínusy pripojenia vane na centrálne pospojovanie v jadre?
Velký Bobeš:
Citace: Jan Franěk 12.01.2021, 21:27
K tomu slouží právě ty "proklínané" pravidelné revize.
Dle mých zkušeností, bohužel často slouží jako výběr výpalného. Hlavně v průmyslu. Např. provedení pravidelné revize trafostanice za 15 minut. :'(
Jiří_Hrubý:
Citace: Velký Bobeš 13.01.2021, 17:03
Dle mých zkušeností, bohužel často slouží jako výběr výpalného. Hlavně v průmyslu. Např. provedení pravidelné revize trafostanice za 15 minut. :'(
Protože to jsou revize "z musu".
Navíc to dělají velmi často předražení "profíci", co naměří klešťákem na trafačce uzemnění 0,09Ω a hrdě to oznámí majiteli.
Když je ovšem provozovatel zodpovědný, tak provedení preventivní údržby s revizí trvá tak 2-4 hodiny, podle typu stanice.
Peter Lovacký:
Ja by som pre lepší prehľad debaty o pospájaní v panelákoch najprv oddelil byty od spoločných priestorov..a teda jak od stúpačky čo ide cez priestor bytu s vodou, plynom a VZT, tak i od tej čo je v spoločných priestoroch na chodbe s elektrikou a ostatnými VTZ-E...
Ono revizáci do stúpačiek čo sú prístupné z bytov pri revízii spoločných priestorov bars nechodia..
..
Podľa môjho sa hlavná chyba v stúpačkách čo vedú cez byty robí v tom, že keď sa v nich dačo zrenovuje (väčšinou voda), tak sa ešte predtým nespraví cez nich nové pospájanie dolu na PEN, na ktoré by sa pripojili všetky nezrekonštruov ané byty...a za toto riziko podľa môjho môže spoločenstvo keď nemyslí na porušenie starého pospájania...
No a keď sa už dajaký byt rekonštruuje, tak miestne pospájanie z kúpeľne je najlepšie pripojiť na stúpačku v spoločných priestoroch na chodbe na PEN (PE), a nie na dajaké staré drôty o ktorých sa už o poschodie nižšie nič nevie...no myslím, že toto už hádam každý kus skúsený projektant (i elektrikár) vie..dúfam
Ono ale zriadiť dajakú novú METku v suteréne starého paneláku nie je zas také jednoduché jak sa na prvý pohľad vidí, ...hlavne keď má byť správne prepojená aj s uzemnením bleskozvodu, ..to tam zvyknú vyskočiť také ďalšie problémy ktoré veľa rekonštruktéro v stúpačiek radšej ani nechce vidieť...a keď občas dajakú rekonštrukciu spoločných stúpačiek vidím, tak to vyzerá, že o tom jak sa má správne zriadiť METka tuší málokto....
Peter Munka:
Citace: Jan Franěk 13.01.2021, 13:54
Osobně víc věřím na vyrovnání potenciálu, než proudový chránič, co se dlouhodobé spolehlivosti týká. Z revizí vím že mnoho chráničů které nejsou pravidelně testovány, nebo které občas vinou provozovatele nevypadnou, při prvním měření nevyhoví.
Chranic si pravidelne testujem, cela instalacia je pod mojou kontrolou, viem, ako som to zapojil, co o nejakom drote, ktory ide v jadre do bytu nad a pod povedat nemozem. Neviem zarucit jeho pripojenie na PEN v pivnici. Dnes to bude dobre a zajtra nie, netusim, co sa deje pri rekonstrukcii bytov.
V pripade smrtelneho urazu pochybujem v najdenie vinnika, majitel bytu bude tvrdit "najal som firmu na kluc" a firma "my sme to neodpojili", to boli vodari z druzstva, zavadzalo im to, ked opravovali havariu na potrubi. Tu nepomoze ani revizia, ta len zmapuje stav k nejakemu datumu. Ako pise p. Lovacky, u nas sa reviduju len spolocne priestory a stupacky s privodom elektriny, pospojenie v jadrach nie je predmet revizie.
Peter Munka:
Zaver z diskusie pre mna je : vodic CY 6mm2 v jadre som neprerusiil, nevyuzivam ho. Ako je to v inych bytoch nie je moj problem. Zasuvku mam v spravnej zone, chranic, nastenky vodovodnych baterii pospojene (hoci potrubie je plastik) na konstrukciu sadrokartonu, zarubne a radiator (nie elektricky). Vana plastova.
Navigace
[0] Index zpráv
[#] Další strana
[*] Předchozí strana