Jak provést změnu vrchní přípojky RD na přípojku zemní bez zásahu do fasády?
Romankk:
(poklona) všem za reakce.
Co se týče stávajícího stavu,tak přípojka je provedená vrchem ze sloupu "závěšákem" dále sloupkem ukotvených ve fasádě na konzolách a ukončeno v HDS na nožovkách (ve fasádě cca 3m vysoko).Z HDS je už pod omítkou (pod zateplením) veden CYKY-J 4x16 do garáže kde je elektroměrový rozvaděč a elměrem a dále s jističi pro RD.
Moje myšlenka byla zachovat tu neměřenou část do elektroměru od HDS a nezasahovat do fasády.
Samozřejmě teď je právě doba kdy projektant očekává nějaký návrh řešení z mojí strany (protože jeho způsob - vyšlicovat spáru pro kabel a zasekat HDS do fasády a vyšlicovat spáru pro kabel do domovního rozvaděče který je v garáži se mi vůbec nelíbí).
Vzepřít se a požadovat zachování vrchní přípojky ze sloupu je pochopitelně nesmysl,i když projektant tuto možnost připustil - distributor údajně nemá právo vymáhat změnu z vrchní na zemní přípojku.
Mě se zdálo,že jsem někde v nějaké obci zahlédl ten pomocný sloupek venku před barákem u HDS o kterém jsem psal ve svém dotazuproto prosím jestli někdo neví zda něco takového ofiko existuje,bohužel jsem si to tehdy nevyfotil a nevím už kde to bylo..
František Janeček:
Nevidím na tom sloupku žádnou parádu ale to je věc názoru.Já bych se od elměrového rozvaděče do domovního v garáži dostal zemí a tu parádu ve formě sloupku s kusem závěsu bych si odpustl. :)
Jiří_Hrubý:
Citace: Romankk 05.01.2021, 08:51
Moje myšlenka byla zachovat tu neměřenou část do elektroměru od HDS a nezasahovat do fasády.
Mě se zdálo,že jsem někde v nějaké obci zahlédl ten pomocný sloupek venku před barákem u HDS o kterém jsem psal ve svém dotazuproto prosím jestli někdo neví zda něco takového ofiko existuje,bohužel jsem si to tehdy nevyfotil a nevím už kde to bylo..
Zachovat neměřenou část znamená vytvořit si obludnost odpovídající požadavkům PNE pro neměřenou část. Tzn v podstatě pancéřová trubka a naspojkování v HDS.
Právě ta trubka (možná to byla střešníková), mohl být ten "sloupek", co jste viděl.
Znáte trasu toho kabelu k hodinám? Nejde náhodou někde v místech, kde to není vidět, nebo dokonce nepřechází do garáže zemí?
Osobně bych se přikláněl k řešení všechno z chalupy pryč, tzn pilíř za cca 6k do oplocení, vedle nové HDS a je vystaráno nafurt.
Pak už není problém se dostat jakýmkoliv způsobem ke stávající instalaci a distributor vám do toho nemůže kecat, což v případě neměřené části v opodstatněných důvodech může.
Navigace
[0] Index zpráv
[*] Předchozí strana