Proč se LED pásek zapne až s 10sek zpožděním?

<< < (3/5) > >>

Lukáš Malík:
Citace: TomP  03.01.2021, 11:12

Mám v kuchni LED pásek 12V o délce cca 3m připojený přes vypínač ke zdroji 12VDC, 80W. Zájimalo by mě, proč se pásek po stisknutí vypínače rozsvítí někdy až s 10 sekundovým zpožděním. Pomohla by výměna zdroje?

Zkuste i prohodit jiný zdroj, jinej výrobce třeba..osobně pochybuju o tom, že na 3m pásku by nestačil 80W zdroj...ale tak jako proč ne, zrovna mám na stole TV od Samsungu, necelé 3 roky starou a to, jak a co je ve zdroji, z toho by jeden blil  (zle)
Zkuste jinej, za to nic nedáte.

Lukáš Láryš:
Citace: Lukáš Malík  03.01.2021, 17:03

No nevím, netvrdil bych tak paušálně...za poslední rok se dívám, jsem připojil asi 25 kuchyní, některé s LED páskama a trafem dodaných kuchyňářema, některé byly dodané mnou...toto dělají skoro všechny, někde se to rožne hned, jinde se to rožne třeba po sekundě, sekundě a půl, dvou..(ale ne po deseti, ale asi možná taky záleží na délce pásku, uznávám). Co vím a mám zpětnou vazbu, nikde není problém, že by něco zdechlo nebo přestalo svítit...tím pádem jsme to přestali brát jako problém, ale zatím to neřeším.

Zpoždění jedna až dvě sekundy je poměrně běžné i u jiných zdrojů, ale deset vteřin je už hodně. Pokud to dělá jen někdy, tak je to určitě závada toho zdroje. Já bych ho vyměnil z jiných důvodů. Prochází ten led pásek nad dřezem?

Lukáš Malík:
Citace: Lukáš Láryš  03.01.2021, 17:24

Zpoždění jedna až dvě sekundy je poměrně běžné i u jiných zdrojů, ale deset vteřin je už hodně. Pokud to dělá jen někdy, tak je to určitě závada toho zdroje. Já bych ho vyměnil z jiných důvodů. Prochází ten led pásek nad dřezem?

Taky bych zkusil výměnu a rad počkám na výsledek..jj, no zrovna tyto zdroje dodává Demos a jim podobní, zdroje stejné provenience, akorát s jiným přelepem  (Strong, tulip apod.) ;D

Martin Kurka:
No, vypínači je u LED pásku mnohem lépe na DC straně, pásek je prakticky odporová zátěž. Na AC straně trpí náběhovým proudem zdroje vypínač více.

Ale pokud jde o AC/DC zdroj LED pásku, tomu je lépe, když je rozumně vypínaný na AC straně. Zejména za bouřky a zejména, pokud nemá rád chod bez zátěže a minimální odběr je udělaný odporem na konci zdroje.

Takto dlouhá prodleva rozjezdu spínaného zdroje je většinou způsobena vyschnutím pidi elektrolytu u oscilátoru, nebo hlavního filtračního kondenzátoru, nebo ochraného sériového termistoru. Bývá to projev nekvalitního výběru kondenzátorů, nebo umístění zdroje tam, kde se špatně chladí. Třeba do vaty v podhledu, do uzavřené skříňky...

Vyschnutí hlavního kondenzátoru bývá projevem podobné přetíženému zdroji - kdy odběr pásků je větší, než výkon zdroje. Tam někdy bývá projevem několik bliknutí na úvod - několik pokusů o start měniče zdroje.  LED páskům mírně klesne proudový odběr cca minutu po rozsvícení a nahřátí čipu.

Normální je prodleva rozběhu zdroje a světla do vteřiny.

Petr Petr:
Pokud jsou to zdroje postavené na IO typu UC3842..... bývá větší problém se startovacím obvodem - což je obvykle odpor kolem 50k /2W (jeden z mála výkonových),  (za běhu je pak napájen z pomocného vinutí)a elyt na napájení IO. I když je jen startovací, topí neustále.
Projev je podobný jak uvádíte, dokud odpor neumře úplně, pak tma.

Navigace

[0] Index zpráv

[#] Další strana

[*] Předchozí strana