Jaké je dnes správné značení vodičů pro 24VDC?
Tomáš Žabka:
Nevím jak je to ve strojních zařízeních, ale já se v rozvaděčích řídím 60445 a kromě toho standarty výrobců pro, které vyrábíme. Někteří chtějí chtějí signály bílé jiní zase oranžové. :) Momentálně je největší sranda barva pro FE. U té se normo tvůrci vyřádili, naši kabeláři to zatím nezaznamenali a tak je velký problém ji sehnat, ale jako RT ji při výrobě rozvaděče požaduji ;D. Naposled ji tuším někdo narychlo vezl s Anglie nebo ze Švýcarska (Japonsko bylo daleko). :)
Karolína Svobodová:
Citace: Jirka Š. Svejkovský 31.12.2020, 16:56
Nelamte si s tím hlavu. Je rozumné dodržet zvyklosti.
Standard VW je třeba pro ovládací 24VDC růžová/fialová. Sladké ::) .
Co se týká silových obvodů na mn je dobré je odlišit od ovládačky. Obvykle totiž nesplní SELV/PELV specifikaci. Pak je černá/černá přijatelné.
Samozřejmě, je nutné dodržet značení vodičů na návlačkách, svorkách a v dokumentaci, aby se v tom někdo vůbec vyznal.
Ohh ano, automobilový průmysl neb jak já tomu ráda říkám, alternativní vesmír. Když se člověk dostane do této alternativní reality, je nutno se přizpůsobyt místním fyzikálním zákonům. :)
S tou černou mám jedinou obavu, a to záměnu s 230VAC černou. Ono dostat do kožichu od střídavého a propálit si prst stejnosměrnm je rozdíl. Pro mne je to trochu nepříjemná volba, bohužel jsem nikde nezjistila, zda lze tyto vodiče odlišit použkem. Podle mého názoru, chytrého elektronika napadne, že když je tmavě modrý vodič 2.5mm průřez (poleno), tak to bude zřejmě napájecí, ale co já vím. Přeci jen dnes do strojů leze každý.
Netušíte, zda existuje nějaká předepsaná proudová hladina kdy se stává z vodiče ovládacího vodič silový? :-\
Citace: Tomáš Žabka 01.01.2021, 10:29
Nevím jak je to ve strojních zařízeních, ale já se v rozvaděčích řídím 60445 a kromě toho standarty výrobců pro, které vyrábíme. Někteří chtějí chtějí signály bílé jiní zase oranžové. :) Momentálně je největší sranda barva pro FE. U té se normo tvůrci vyřádili, naši kabeláři to zatím nezaznamenali a tak je velký problém ji sehnat, ale jako RT ji při výrobě rozvaděče požaduji ;D. Naposled ji tuším někdo narychlo vezl s Anglie nebo ze Švýcarska (Japonsko bylo daleko). :)
Děkuju za číslo ČSNka ve volné chvíli na to mrknu. 8) Jen mne trochu zaráží tohle v anotaci
"Není určen pro použití výrobci nebo certifikačními orgány." :-\ Někdy je opravdu potíž zjistit, která norma se vztahuje pro jaké použití. Hádám, že pro mne tato norma bude nepoužitelná, jelikož spadám (průmyslový šicí stroj s elektronickým řízením) spíše pod EN 60204-1. Vždycky jsem měla potíže s tím určit nadřazenou normu, ale nejspíš je to vše v certifikaci daného zařízení.
Ta růžová pro pracovně zemnící obvod je docela úsměvná. Růžovou má každý rád, růžová je váš kamarád... (dance) Pokud se nepletu, tak Lapp by ji měl mít bez problému.
Karolína Svobodová:
Citace: Jiří Schwarz 31.12.2020, 16:46
Pro některé montéry to byl šok, když dorazilo jisté zařízení napájené DC48V, kde byl v originál kabelu od výrobce plus světle modrý a mínus šedý
Výrobce to viděl asi tak, že plus je zpravidla u podobných DC rozvodů zemněný, považoval ho tedy za střední vodič, tam je modrá "dobře" a mínus je krajní vodič a tam je šedá jedna z legálních možností...
Okecat jde i vražda tchýně, když to člověk dobře naplánuje. ;D Proto vždy do papírů píšu legislativu a normu o kterou se projekt opírá. Faktem bohužel je, že ne vždy je jednoduché určit která norma je opravdu ta nadřazená. Nakonec to dopadá tak, že kolik elektrikářů, tolik názorů. Je to podobné jako červený a černý drát lezoucí z některých zařízení co mají být striktně VDC. Osobně už při pitvě zařízení na barvy nevěřím pokud nemám v ruce schema.
Miroš Jan:
Tak u té barvy VDC, používáme barvy dle ČSN EN 60 2014-1, ed. 3, únor 2019.
rozvaděče které vyrábíme, jsou provedeny výlučně dle shora uvedené normy. Nikdy mě nenapadlo, používat jinou ČSN. ;)
Takže já bych v tom problém nehledal.
A ano, vzhledem k tom u, že se občas nachomýtnu, ke strojním zařízením dovezeným z EU, tak v tom mají někteří výrobci docela slušný hokej. Ale to je výlučně věcí výrobce.
Jirka Š. Svejkovský:
Citace: Karolína Svobodová 01.01.2021, 18:04
Okecat jde i vražda tchýně
„Z hlediska vyššího principu mravního vražda na tyranu není zločinem.“ Prof. Málek, 1960 1942
Navigace
[0] Index zpráv
[#] Další strana
[*] Předchozí strana