Jaké je dnes správné značení vodičů pro 24VDC?
Martin Kurka:
Citace: Karolína Svobodová 01.01.2021, 18:03
Přeci jen dnes do strojů leze každý.
To není pravda, u nás ve firmě (automotive) je za to vyhazov. Do strojů smí jen proškolení na stroje. A ve Škodovce dostane teprve po proškolení elektroúdržbář klíč E1.
Netušíte, zda existuje nějaká předepsaná proudová hladina kdy se stává z vodiče ovládacího vodič silový?
Ve strojním zařízení barva neurčuje hladinu napětí, jen příslušnost k obvodu. Například v jednom stroji, můžete najít červené vodiče s ovládacím napětím 24V AC vedle červených vodičů s ovládacím napětím 230V AC. Obojí jsou řídící obvody střídavé.
Obdobně tmavomodrý může být 24V DC, 12V DC i 220V DC.
Ve strojích je riziko úrazu či ohrožení pracovníků nedovoleným napětím až řádově nižší, než riziko z nechtěného nebo nežádoucího spuštění stroje či uvolnění ohromné energie.
Řídící obvod jsou obvody, které malým signálem nepřímo ovládají jinou energii, která pak přímo působí pohyb. Například řídící obvod malým signálem dává popud elektromagnetu ventilu pro pneumatický válec lisu, ten malým signálem řídícího obvodu stlačí nekalika tunami obrobek - nebo člověka. Řídící obvod dává popud cívce stykače motoru, který pak roztočíí třeba drtič mlýna. Řídící obvod dává popud ventilu plynu pro ohřev kalicí pece.
Kdežto motorek servomechanism u na 24V přímo ovládající výkyv ramene šicího stroje nemá již žádného energetického prostředníka, pohyb se děje přímo bez zesilovače energie. Nejde o řídící obvod, ale o silový obvod.
Když si uděláte analýzy rizik stroje, vyjde vám vše jasněji, co je a co není řídící obvod. Kde přerušovat a jakou energii aby nenastal nebezpečný stav.
Každá barva vodiče je jen pomocná informace pro elektrikáře. Pravdu má až měření a zkušenosti. Provozní odpojení PEN vodiče, ač žlutozeneného a tedy zdánlivě bez napětí zabilo pár montérů i nevinných lidí.
Měření vadaskou mezi dvěma tmavomodrými dráty nedává záruku, že z 24V DC nepošlete do analogového vstupu tlakoměru signál, který řídící systém vyhodnotí jako povel pro konec naplnění žíhací pece inertním plynem a otevření dveří pece ze které se tak chybným úsudkem servisáka vyvalí oblak horkého vodíku.
Růžovou má každý rád, růžová je váš kamarád... (dance) Pokud se nepletu, tak Lapp by ji měl mít bez problému.
Lapp i Vogel Electric. Vogel má i oranžové izolačky a oranžové smršťovací bužírky.
Růžová je žužu, to je barva mužů.
Martin Kurka:
Citace: Jirka Š. Svejkovský 31.12.2020, 16:56
Standard VW je třeba pro ovládací 24VDC růžová/fialová.
Díval jsem se do posledního ITS Škoda Auto, nic takového už tam není.
Petr K.L.:
Citace: Martin Kurka 01.01.2021, 21:29
Z toho mi jde hlava kolem. Docela jistě vím, že Škoda Mladá Boleslav má v rozvaděčích pro 24V tmavěmodré/bílomodré vodiče.
A když už jsme u automotive, ještě tu myslím nezazněla kombinace pro 24V tmavěmodrá, 0V bílá. :D
Jiří Schwarz:
Citace: Jan Kelbich 01.01.2021, 08:52
...
K tomu pokud jsou vodiče 2, tak ani jeden z nich nemůže být střední.
...
Když budu mít "lokální" jednofázovou síť TN-S (na dráze sítě napájené přes speciální měnič z trakce celkem běžně), tak se tam běžně vodič, který je nějak spojený s potenciálem "země", bere jak střední
A když mám DC rozvody s několika napěťovými úrovněmi, tak ten společný bod, který je zemněný, také bereme jako střední
Nemusíte se mnou souhlasit, ale ale já to beru jako něco, co existuje na tolika místech, že je to nenapadnutelné :D
Jirka Š. Svejkovský:
Citace: Martin Kurka 01.01.2021, 21:29
Ono je to už déle, jak patnáct let, co v automotive nejsem. Byly to stroje pro subdodavatele.
Navigace
[0] Index zpráv
[#] Další strana
[*] Předchozí strana