Existuje max. hodnota proudu, kterým lze ovládat cívku u DC stykače?

<< < (3/5) > >>

Jan Bocek:
Otázka: Existuje max. hodnota proudu, kterým lze ovládat cívku u DC stykače?

V katalogu výrobce obvykle najdete záběrový a přídržný proud cívky. Pokud není k disposici katalogový údaj, tak každý elektrikář má za sebou "Školu měření" v rámci výuky ve škole. Práce s ampérmetrem a voltmetrem se učilo již ve fyzice na základní škole ( u mne v roce 1954).
Každý elektrikář by měl mít regulační zdroj s voltmetrem a ampérmetrem. Obvykle mne zajímá i minimální napětí, při kterém stykač spolehlivě sepne. To je dobré také vědět, že nepotřebujete  drahý stabilizovaný zdroj, ale stačí "tvrdý" zdroj.

Často jsem se při uvádění do provozu různých automatik setkal s tím, že byl zdroj pro ovládání poddimenzovaný . Ať již projektantem, nebo montéry. Pak stykače jednou skačou a za chvíli některé neskačou. Vzniká hazardní stav a hned vás to nenapadne....

Také bych raději volil malé průmyslové relátka než instalační stykače....

Tomáš Žabka:
Nevím co přesně chcete spínat, ale já osobně pro "drobné" 1f věci používám relé Finder konkrétně řadu 40.61. ... dokáže sepnout 30A trvalý proud má 16A. AC1 - 4000VA, AC15 - 750VA, AC3 - 0,55kW. Je ovšem otázka, kam to montujete. Pokud potřebujete kompletní "kapotáž",  tak musíte patici s relé umístit pod kryt a nebo použít instalační relé.

Konkrétně 40.61.8.240.00 00 mám na své elektro udírně na 2kW těleso a jede to skvěle, bohužel teď budu přecházet na 3x2kW (větší udírna),  tak budu muset najít větší relé a nebo už přejdu na stykač.

Jinak mám ověřené stykače od OEZ s cívkou označenou -X230 opravdu jsou bezhlučné jen jsou asi o 20-30% dražší.

Jan Bocek:
Fidler 40 je dobrá volba.
Léta používáme na softstarty s trafem 3500 W a drží snad 10 roků při velmi častém spínání.
Z katalogu lze vyčíst velice široký rozsah napětí cívek a navíc i velkou toleranci ovládacího napětí 0,8-1,1 Un. V praxi často až 0,6 Un. A proud cívky 40 mA....

Dříve se s oblibou používaly do 4 kW Teplické vakuové relátka se dvěma přepínacími kontakty. Byly sice určené do DPS, ale skoro nezničitelné.

Spachal:
Máte opět pravdu,  (poklona) , řeším věci zbytečně složitě. Jen jsem netušil, že pro relátka jsou tyto patice na DIN a jsou až do 16A :)

Jedná se o osvětlení kolem domu, spínání zdrojů Meanwell, nejsilnější je HLG-320H (do 350W). Pomocnou rozvodnici pro tento účel mám jištěnou na vstupu 16A jističem (připojení do hlavního rozvaděče CYKY2.5),  nevím, jaké mají zdroje náběhové proudy, snad nebude tedy chyba zvolit raději silnější 16A relátka s paticí:

- Finder 1P/16A 24VDC 46.61.9.024.00 40
- Patice Finder 97.01 pro relé 46 1P 16A

Obojí se dá koupit na objednávku v 'místním elektru' (cca 180Kč dohromady za set),  smůla je jen v tom, že jsem chtěl vše vyřešit během dovolené v těchto dnech. Má to drobnou nevýhodu, všechno je zavřené. Tak holt počkám..

A to jsem si myslel, že největší problémy budou s vlastní automatizací, propojit Siemens Logo! s čidly, na řídící Raspberry s node-red přes TSAP a další srandy. To se nakonec ukázalo jako to nejjednodušší, to už šlape jak hodinky! :)

Tož ještě jednou díky všem!

Vít Rotrekl:
Na spínání kapacitních zátěží, což je i v podstatě i spínaný zdroj, pozor. jejich "startovací proud může být klidně 10ti násobek jmenovitého, a některá obyčejná relátka to nemusí zvládnout - sepnou jednou, dvakrát, třikrát a pak zůstanou slepené.
Finder nemám vyzkoušený, takže nevím, ale na takovéto aplikace používáme od Schrack tzv. Inrush relé RTS3T024-- + patice RT78725--,  relé umí "startovací" proud až 800A.
Možná ty Findery budou obdoba.

Navigace

[0] Index zpráv

[#] Další strana

[*] Předchozí strana