Proč při přehození fází zlobí systém v PC?

(1/7) > >>

davidasis:

Dělali nám novou domovní el. přípojku a elektrikáři zjistili, že jsme měli přehozené fáze, konkrétně zaměněné L1 za L2. Žádný 3-fázový spotřebič nemáme.

Jakmile nás nově připojili, tak všechny počítače s Windows začali blbnout. Na většině se rozhodilo datum, jeden měl po zapnutí nastavený rok 2050, druhý 2035, na třetím začal padat systém, všechny do doby nového zapojení jeli v pohodě. Nemusím psát, že se jim ty nové data nelíbili a musel jsem systém obnovit z předchozího záchytného obnovovacího bodu.

Tak se chci zeptat, jak je to možné? Nikdy se mně nic takového nestalo a to se PC zabývám už 20 let ...

Jiří_Hrubý:
Co ti dovedové sledovali přehozením točení nechápu, ale budiž...

Osobně bych to tipoval na slábnoucí zálohové baterie na desce.
Dívím se, že nepomohlo nastavení systémového data.

Zdeněk Dančák:
Přehození fáze by jednofázový spotřebič neměl vůbec zaznamenat. Pokud by někdo špatně zapojil nebo nezapojil "nulák" N, pak by mohlo mít napájení místo 230V až 400V a to se nemusí technice vůbec líbit. Předpokládám, že by to vedlo ale spíš k nějakému většímu nevratnému poškození, což nevím zda může být tento případ.

Každopádně, pokud by to byl problém s N vodičem, nebo spíše s PEN, tak to může být velmi nebezpečná závada. Všechny kovové elektrospotřeb iče mohou začít náhodně kopat, ale klidně i kovová vana atd.... Další okolnosti nejsou známy, ale stejně na dálku vám to nebude schopen nikdo posoudit, takže by to měl zkontrolovat někdo kdo tomu rozumí, pokud se už nestalo.
Pokud by vám nějaký spotřebič odešel, tak to mohlo být právě vadným N, resp PEN.

František Šohajda:
Citace

Tak se chci zeptat, jak je to možné? Nikdy se mně nic takového nestalo a to se PC zabývám už 20 let ...

Podle mne to není možné!!
Systém napájení nemůže rozhodit SW v počítači?  Bude tam vir nebo podobní červíci!
Už z principu napájení to není možné aby napájení zasahovalo do chodu SW!! (dance)
Přehození fází má vliv na točení motoru ,jinak nic ! To musí být napájen 400V!

Václav Třetí:
Citace: Jiří_Hrubý  28.12.2020, 19:09

Co ti dovedové sledovali přehozením točení nechápu, ale budiž...

Ti "dovedové" řešili to, co mají v popisu práce. Sled fází na elektroměru je předepsán a digitální elměry ho indikují, přesněji řečeno indikují nesprávný sled. např. ZPA DU 310 indikuje správný sled trvalým svitem L1L2L3, kdežto nesprávný sled je indikován přepínáním těchto symbolů systémem běžící světlo.

Pro tazatele:  Všem jednofázovým spotřebičům je jedno, z jaké fáze jsou napájeny, to platí i pro počítače. Neumí rozeznat, ze které fáze jsou napájeny a není k tomu ani žádný důvod, aby to dělaly. S ohledem na to, že se dá předpokládat, že přepojování přípojky trvalo delší dobu, je velice pravděpodobná příčina potíží ve vybité nebo slabé zálohovací baterii na motherboard počítačů, jak napsal již kol. Hrubý. Prapodivné datum a čas, jiné pro každý počítač, je dané tím, že došlo k nastavení nějakých hraničních hodnot daných výrobcem.

Navigace

[0] Index zpráv

[#] Další strana