#EH: Opatrně se žárovkami!
Peter Lovacký:
Citace: ACEOF ACES 26.12.2020, 09:35
Na co bych si při výměně žárovky vypínal jistič (elektřinu), když mám každý světelný obvod chráněný proudovým chráničem?
https://diskuse.elektrika.cz/index.php/topic,38079.msg347576.html#msg347576
A možno to nie je až taká čudná otázka...teda myslím aspoň vo vzťahu ku našej 4-41 a čl. 411.3.4, a hlavne poznámky N4 (v Česku neviem presne..)
Ten náš nový článok ja chápem tak, že na svetelných obvodoch napr. v bytoch a domoch musí byť chránič, bo sa tam neráta s výmenou a údržbou zdrojov primerane kvalifikovanou osobou...takže logicky sa ráta s laikmi
O predpísaných postupoch tam nie je ani slovo (samozrejme že pre laikov platia aj tak), .. no tak ma napadlo, že či naša norma nepripúšťa aj neodborné laické zásahy, bo dneska vymeniť zdroj stále častejšie znamená vymeniť celé svietidlo...a keď je dakto laik, tak si kľudne môže aj vypínač vypnúť a nemusí mu to byť nič platné keď nevie že jak funguje šestka... a ani nevie jak si zabezpečiť pracovisko, na čo má jak laik právo
Mne osobne to ale nedáva zmysel aby norma ošetrovala takým spôsobom kopance do človeka od fázy, takže za tým asi bude iný dôvod, a asi by to chcelo odborný a hoci aj platený výklad normy
Jiří_Hrubý:
Jestli někdo zdůvodnil masové nasazení chráničů do světelných obvodů vysokou úrazovostí, bylo to možná pro podporu prodeje chráničů, což je opět kontraprodukiv ní, protože když je to z musu, lid bude kupovat nejlevnější zamrzávající shit.
Ony ty úrazy se dějí, jenže chránič těžko zabrání tomu, aby ve svítidle tř.II nedošlo k připojení uživatele místo zárovky a stejně tak nezabrání tomu, aby uživatel nedostal šumivku, kterou coby laik nečeká a bude "skopnut" z hliníkových schůdků a pádem na schodiště si zlomí vaz (tohle je bohužel reálný případ).
Chránič budiž, proč ne, už kvůli kabelům natahaných po SDK rastrech, ale nepovažuji za šťastné vzbuzovat v uživatelích dojem nesmrtelnosti, který jim dopřeje užití chrániče.
Ty výstražné plakáty měly v lidech vyvolat respekt a obezřetnost, současný marketing to tak nějak nahrazuje slepou důvěrou v chránič.
A jistě mnohý z vás slyšel uživatele páchajícícho nějakou bejkárnu třeba s prodlužovákem, který argumentoval, že se nemůže nic stát, že má přeci tendleten chránič.
Nesnižuji význam chráničů v instalaci, ovšem chybí osvěta na téma že se jedná pouze o doplněk, který pomůže, ale není samospásný a proto je nutná i přirozená opatrnost.
Jan Yossarian:
Citace: ACEOF ACES 26.12.2020, 11:49
Jestli bylo plošné nařízení, vybavit v bytech a ...
Pokuste se nějak racionálně odůvodnit pojem "nařízení" o kterém se zmiňujete. Pokud chcete uvést rovnici mezi nařízením a technickou normou, pak vás navrhuji povýšit na NEJLEPŠÍHO BAVIČE tohoto fóra.
Václav Třetí:
Citace: František Šohajda 26.12.2020, 08:20
Jen si vzpomínám, když jsme u žárovek. Za "totality" jsme v Jemenu stavěli výrobní halu se
zázemím. Polovinu jsme dělali My a druhou polovinu Francouzi.
My jsme dávali osvětlení se závitem E27 a Francouzi 27 ale s bajonetem (už si nevzpomínám na značení).
Žárovky E27 mají ekvivalent stejné velikosti (A60, A55) s bajonetovou paticí B20d a používají se v Evropě zejména v GB, ve Francii je to spíš okrajová záležitost. U nás je vyráběla TESLA Holešovice na vývoz, daly se však zakoupit v jejich podnikové prodejně. Běžně se u nás používaly a používají bajonetové patice B15d (obdoba E14) u žárovek 15W a 25W pro šicí stroje a ve velkých starých rozvaděčových kontrolkách.
Citace: Marek Laube 26.12.2020, 11:27
Kolikrát jsem vysvětloval lidem (laikům), že v případě prasknutí baňky žárovky při zkratu apod, je potřeba si na zbytek žárovky (závit) vzít izolované kleště a opatrně vyšroubovat.
Laik si většinou neuvědomí, že má vypnout jistič, vypínač.
Hlavně vysvětlit, že je třeba vypnout jistič, pokud neví který, tak raději celý dům.
Už jsem opravoval lustr, ve kterém byla v patici "přivařená" vidlička. Paní nic jiného neměla, napadlo ji, že to půjde vidličkou. A nešlo, udělala zkrat, kupodivu nespadla (stála na stole), zřejmě dostala ránu a hlavně se klepala od večera, kdy se to stalo, ještě druhý den odpoledne, když jsem tam přišel já.
ACEOF ACES:
Že by to bylo jen doporučení pro byty a prostory pro ubytování?
Citace
Každý koncový světelný obvod v bytech a obdobných prostorech pro ubytování se vybaví doplňkovou ochranou pomocí proudového chrániče (RCD), jehož jmenovitý reziduální proud nepřekračuje 30mA.
Navigace
[0] Index zpráv
[#] Další strana
[*] Předchozí strana