Jak je to s nízkým tarifem pro objekty pro podnikání?
Kolařík_Petr:
Budu stavět nový objekt (ordinace), kde je podle dokumentace plánovaná přípojka B 3x25A. V objektu bude topení tepelným čerpadlem a el. bojler na ohřev TUV. Předpokládal jsem, že venku bude elektroměrový rozvaděč pro jeden elektroměr + HDO a od něj připojovací kabel CYKY 4x16 mm2, plus jeden kabel pro HDO 3x1,5 a navíc ještě UTP kabel pro detekci otevření elektroměrovéh o rozvaděče.
Takhle to mám i na rodinném domě. Při přepnutí na nízký tarif tedy celý dům jede v nízkém tarifu (světla, TV atd...). Toto ale podle známého není pro podnikatelské objekty přípustné. Je nutné aby při nízkém tarifu byly započítány pouze spotřebiče pro nízký tarif, v mém případě tedy tepelné čerpadlo nebo bojler. Zbytek objektu tedy pojede ve vysokém tarifu.
Takže z toho vyplývá, že bych musel tahat od dvou-elektroměrového rozvaděče dva kabely CYKY 4x16mm?
Nebo je to celé nesmysl? S EoN mám samozřejmě smlouvu, ze které tohle ale nevyčtu.
Vít Rotrekl:
Protože chybí informace o sazbě. Někde na té smlouvě bude napsána sazba o jakou máte požádáno. Pokud tam bude cokoliv jiného než C01/C02 (myslím), tak budete muset mít dva elektroměry, dva kabely do domu.
Toto by měl vědět projektant, který vám jistě zpracovává projektovou dokumentaci.
Václav Třetí:
Pro C25d a C26d by měl stačit pouze jeden elměr, tento tarif však nevyhovuje připojení tepelného čerpadla, je určen pro akumulační spotřebiče a trvání nízkého tarifu je omezeno na 8 hod.
Pro přímotopy a tepelná čerpadla se vyžaduje samostatné měření, tedy u tarifů C4x a C5x.
Zdeněk Pikhart:
Jak píšete na konci je správné.
Dva elektroměry a dva přívody jsou nutné.
Rozvody elektřiny v domě tomu musí odpovídat. To ale jistě řeší projekt, pokud ne, nepodceňujte to.
Hodně elektrikářů si to neuvědomuje.
Kolařík_Petr:
(poklona) za odpovědi, které mně samozřejmě moc nepotěšily.
V současné době ve smlouvě tarif uvedený není. EoN se pouze zavazuje, že nás připojí. Předpokládám, že tarif bude typu C56D pro tepelné čerpadlo atd...
Toto je asi důvod, proč dva elektroměry:
V dobách platnosti nízkého tarifu může distributor blokovat, přímotopný elektrický spotřebič v maximální celkové délce 2 hodiny denně s tím, že jednotlivá vypnutí nesmí být delší než 30 minut a přestávky mezi vypnutím nesmí být kratší než jedna hodina.
Stejně tomu ale nerozumím. Tahat dvakrát přívod v délce cca 30m. Proč, když blokování tepelného čerpadla mohu provést jiným způsobem?
Ono to bude ještě trošičku složitější v tom, že plánujeme v budoucnu připojení FVE hybridní elektrárny. Ta by měla jednak pokrýt větší část spotřeby přes den ale zároveň fungovat i jako záloha při výpadku veřejné sítě. V zimním období to samozřejmě neplatí. FVE v projektu není, z mnoha důvodů. Projektová dokumentace je zatím jen pro stavební povolení, kde je možné téměř vše, přičemž připojení je řešeno pomocí jednoho - jedno-elektroměrového rozvaděče.
Tepelné čerpadlo nebude na FVE vůbec připojené (nemá to smysl). Bojler ale ano, takže zase budu muset řešit jeho přepínání. Vše je to jednodušší v tom, že v rámci elektroinstala ce bude PLC řízení (Loxone), což zjednoduší možnosti ovládání.
Obecně ale jsem měl představu, že instalací tepelného čerpadla získám možnosti chodu celé budovy na nízký tarif. Tím že toto zřejmě tedy nebude platit, ještě více motivuje k připojení FVE.
Pozn.:
Na vše jsem přišel jen náhodou, protože kamarád má penzion s rezervovaným příkonem 3x100A a EoN jej nutí ke snížení, protože dlouhodobě nedosahuje adekvátního odběru a žřejmě ten výkon potřebují pro někoho jinéh v dané lokalitě. Vše tedy chce také předělat ale měl by dodělat další přívod což se mu samozřejmě nechce, takže nyní jedná o výjimce aby hodiny mohl mít v budově.
Navigace
[0] Index zpráv
[#] Další strana