K čemu sloužil přídavný pár vodičů na vedení vn?
Jiří Schwarz:
Tak trochu teoreticky - existovalo zařízení NTZ, které umožňovalo přenos některých provozních stavů nebo nějaké ovládání. Byly tam kanály v "nadhovorovém pásmu", takže to mohlo jít po stejných vodičích jako telefon.
Ale v praxi se to pro omezenou spolehlivost snad nikde nepoužívalo
Viktor Klemon:
Vedenia VVN majú často optiku v zemniacom lane.
Používa sa nie len na riadenie siete ale aj komerčne,
vlákna sa prenajímajú.
V škole nás učili aj o rozdielovej ochrane pre vedenia napájané
z dvoch strán - tam mali tiež byť potrebné prídavné vodiče.
Ten telefón sa mi trocha nezdá, muselo to byť hodne rušené
a pri takomto súbehu aj nebezpečné. Aj keď by tam pravdepodobne
boli transformátory ako na drážnom telefóne.
Som tiež zvedavý, dúfam že sa ozve pravý pamätník.
Tie ktoré som videl, boli na vedeniach ešte z doby TGM,
na novších už nie.
Václav Třetí:
Citace: Jan Franěk 15.12.2020, 07:13
Mladí už nechápou jaký byl rozdíl mezi místním a mezimětským voláním a mnoho dalších věcí, které byly v té době běžné. Například doba před mobilním telefonem je pro ně už pravěk.
Všechno mělo nějaké výhody a nevýhody. Když člověk odešel od telefonu, měl klid, dnes mi někdo volá i do míst, kde se mi to nelíbí. Nejraději vzpomínám na doby, kdy jsme měli doma telefony zapojené pouze na pobočkovou ústřednu a když mi telefon zvonil v dílně, znamenalo to pouze dvě věci, že děti moc zlobí a mám je přijít srovnat a nebo, že mě žena volá na jídlo - lepší verze.
:)
JoseCZ:
Citace: Václav Třetí 15.12.2020, 01:00
Ten služební telefon nikdo nechtěl používat.
Jak vypadalo použití v terénu, používaly se nějaké (teleskopické?) tyče s háčky, nebo se očekávalo, že montér vyleze k páru a připojí se pomocí svorek? Nebo poblíž, např. trafostanic, byly přípojné svorky s ochranou realizovanou např. oddělovacím transformátore m?
Citace: Viktor Klemon 15.12.2020, 09:43
.. Som tiež zvedavý, dúfam že sa ozve pravý pamätník. Tie ktoré som videl, boli na vedeniach ešte z doby TGM, na novších už nie. ..
na Karlovarsku jsem tento pár přídavných vodičů viděl i na sloupech typu (vizte přílohu), který se podle mne používal až po válce.
Jiří_Hrubý:
Protože se mi nechce vysvětlovat rozdíl mezi přisedacím prutem a konzolí optiky a popisovat jak to bylo a je v reálu, doporučuji těm, kteří mají o tuto problematiku zájem tuto https://publi.cz/books/256/Cover.html velmi dobře zpracovanou publikaci, která obsahuje výtah z vynikající literatury J. Svobody.
Navigace
[0] Index zpráv
[#] Další strana
[*] Předchozí strana