K čemu sloužil přídavný pár vodičů na vedení vn?

<< < (3/3)

Václav Třetí:
Citace: Václav Třetí  15.12.2020, 01:00

... v mém okolí dělali asi před dvěma léty rekonstrukci některých linek 22kV a na nových stožárech, které osazovali jsou namontované konzoly na optiku, ale žádný kabel tam nezavěsili...

Kol. Hrubý mě navedl, abych si prostudoval něco z vn, kterému se jinak nevěnuji. Pročetl jsem si tedy PNE 348601. Přisedací prut mě nenapadl, mylně jsem se domníval, že to má být konzola pro optiku. Pravda, nezabýval jsem se tím natolik precizně, měl jsem si vzít dalekohled a prohlédnout si lépe konstrukci a možná bych pochopil, že je to bidélko pro ptáky. Ještě se poptám mého známého, odborníka na ptačí říši, který zná velice dobře zvyky volně žijících druhů v naší přírodě, protože je chodí pozorovat a kroužkovat, jak budou tuto pomůcku využívat. Před časem jsme probírali různé novější úpravy na vedeních vn, které mají za úkol chránit ptáky před zabitím a myslím, že o tomto vylepšení nevěděl.

Jan Franěk:
Pracovně jsem tomu říkaly "ptákosedy" a namontovali jsme je v rámci rekonstrukcí vedení vn na mnoha kilometrech. Rekonstrukce spočívala ve výměně původní dřevěné konzole, za ocelovou a samozřejmě nátěř kovových konstrukčních částí vedení. Tedy je jasné, že šlo o desítky kilometrů vedení, mnoho kilogramů hráškově zelené barvy a velké množství provedených vyvázání vodičů AlFe k izolátorům. Přesto že šlo o dost těžkou práci, vzpomínám na to opravdu velmi rád i díky dobré partě lidí, se kterou jsme strávili mnoho hodin ve výškách.

Pod těmito vedeními se často nacházeli dravci, kteří měli popálená křídla. Jejich přirozeností bylo a je sedat na vyvýšené body a z těch sledovat potenciální kořist a lovit ji. Právě při dosedání, nebo vzletu docházelo k tomu, že se dotlkli svými křídky dvou vodičů, což je stálo život, nebo poškození křídel. Tímto opatřením se distributor snažil tomuto zabránit. Asi ne náhodou jsme s tím začínali v chráněném území podblanicka. Vzpomínám si i na okamžik a konkrétní vedení nedaleko Jesenice, kdy jsem byl poprvé vedoucím práce na vn, právě během těchto prováděných rekonstrukcí.

Ale to už úplně nesouvisí s původním dotazem.

Václav Třetí:
Citace: Jan Franěk  17.12.2020, 07:05

Pod těmito vedeními se často nacházeli dravci, kteří měli popálená křídla. Jejich přirozeností bylo a je sedat na vyvýšené body a z těch sledovat potenciální kořist a lovit ji.

Já jsem také neuvažoval, že to má být bidélko pro ptáky proto, že je to umístěné pod vedením, což si myslím není zrovna v souladu s chováním  ptáků, kteří bývají nejčastěji oběti vn. Velcí dravci se zraní nejen elektricky, když se dotknou dvou vodičů, ale též mechanicky nárazem na vodič a k zranění křídel pak stačí pouze jeden drát. Pak se již nemají šanci uživit a také zahynou, ovšem hladem.

Jiří_Hrubý:
Jeden z dvaceti preferuje prut před konzolí. Dodatečná izolace rovinných a delta konzol ta rizika trochu sníží, náraz samozřejmě ne.

Kamil Novák:
Citace: Jan Franěk  15.12.2020, 07:13

... Nicméně v této době jsem občas využil tohoto telefonu k šetření peněz. NA každé rozvodně byla mapka (pavoučí síť) kdy jsem se provolával z rozvodny na rozvodnu a pak volal třeba do Brna za cenu místního hovoru. Sice se to nesmělo, ale bylo to tolerováno. Mladí už nechápou jaký byl rozdíl mezi místním a mezimětským voláním a mnoho dalších věcí, které byly v té době běžné. Například doba před mobilním telefonem je pro ně už pravěk.

Je to sice OT, ale už jsem docela zapomněl na volání z velínů rozvoden.
Někde se dokonce vytvářely pořadníky a po odchodu od takto zneužitého služebního telefonu bylo zvykem nechat vedle položený balíček cigaret. Obvykle v hodnotě 4-5,-Kčs /tedy Startky nebo Marsky).  ;)
Díky za připomenutí!

Navigace

[0] Index zpráv

[*] Předchozí strana