K čemu sloužil přídavný pár vodičů na vedení vn?

(1/3) > >>

JoseCZ:
Na starších vedeních vn (22kV) je často k vidění nevyužitý pár izolátorů, podle velikosti zřejmě navrhovaných pro nižší napětí. Nejedná se o lokální specifikum, přídavný pár izolátorů, někdy i po části linky osazen lany jsem pozoroval napříč Českem.

Není zde nějaký pamětník ,    který by věděl, k čemu se tento pár využíval?

Přílohou je fotografie sloupů vn, nyní již bez lan, v oblasti severního okraje Prahy.

Václav Třetí:
Služební telefon

Peter Munka:
Citace: Václav Třetí  14.12.2020, 23:00

Služební telefon

Pokrok nezastavis, teraz je tam optika, sem tam so solarnym panelom, ktory napaja opakovac / zosilnovac.

Václav Třetí:
Ten služební telefon nikdo nechtěl používat. To už je dávno zrušené, pokud jsou někde ještě vodiče, tak vedou obvykle od nikud nikam, vidí se na úsecích vedení, kde ještě nebyla provedena rekonstrukce

Co pamatuji, tak už  na začátku 70. let mívali vysílačky a nebo si chodili zatelefonovat ve vsi třeba z krámu nebo hospody, když potřebovali komunikovat s rozvodnou.

Tady v mém okolí dělali asi před dvěma léty rekonstrukci některých linek 22kV a na nových stožárech, které osazovali jsou namontované konzoly na optiku, ale žádný kabel tam nezavěsili. V dnešní době je trend bezdrátovvého přenosu všech informací, buď se použije solární panel nebo se pro účely měření a ovládání namontuje malé trafo pro napájení rovnou z 22kV a informace jde radiovou cestou.

Jan Franěk:
Okolo roku 1991-93 jsem je jako zaměstnanec STE Praha pomáhal odstřihávat a tedy rušit. Nicméně v této době jsem občas využil tohoto telefonu k šetření peněz. NA každé rozvodně byla mapka (pavoučí síť) kdy jsem se provolával z rozvodny na rozvodnu a pak volal třeba do Brna za cenu místního hovoru. Sice se to nesmělo, ale bylo to tolerováno. Mladí už nechápou jaký byl rozdíl mezi místním a mezimětským voláním a mnoho dalších věcí, které byly v té době běžné. Například doba před mobilním telefonem je pro ně už pravěk.

Nejsem si úplně jist, ale mám dojem že to pak nahradila komunikace po vn, kdy pomocí oddělení nějakou tlumivkou, komunikovaly vn rozvodny mezi sebou. Dnes je jistě tato komunikace nahrazena jinými technologiemi. ALe přiznávám že jsem si prozatím nevšiml toho, že by po vedeních byl někde tahám optický kabel. Ale již se v tomto prostředí nepohybuji, tak samozřejmě nevím.

Navigace

[0] Index zpráv

[#] Další strana