Jaka je spotreba jedne plotenky sklokeramicke varne desky?

<< < (4/6) > >>

Martin Kurka:
Spotřeba bude určitě nižší, než plný výkon plotny za dobu 24hod
24hod  x 1,7kW = 41kWh což je cca 228Kč za den. To je teoretické technické maximum spotřeby.

Je-li počet stupňů na knoflíku 1-6 a budete-li hodně odhadovat, že rozdělení stupnice odpovídá velmi zhruba výkonu, pak jste odhadem hodně přes palec za 24hodin na 7kWh což je cca 40Kč za den.
Jenže i na 1. stupeň můžete v reálných podmínkách třeba za 6 hodin vařit v hrnci už jen suchou vodu.
Výkon záleží na nastavení dolní hranice termostatu plotýnky.  Plotýnka sklokeramiky většinou topí stále 1,7kW, ale termostat ji na chvíli zapne a na chvíli vypne. Na stupni 6 nevypíná prakticky vůbec, na stupni 1 zapíná plotýnku jen na chviličky.

Ale protože dolní nastavení termostatu není známo, je 40Kč odhad, který se může pohybovat podle skutečnosti možná tak od 30 do 100Kč za den.
Je-li tato částka pro vás pakatel je otázka další.

Peter Lovacký:
Citace: Jan Poupa  11.12.2020, 20:08

Neustale se o tom doma dohaduji s drahou a ja ji samozrejme po chlapsku uchlacholim, ze vi prd, ze to prakticky nic nesezere. Ze vic provari,  kdyz dela ten svuj zrychleny gulasek v papinove hrnicku,  ale..... cim dal, tim casteji zvazuji, nakolik ma pravdu....  o:-) Zvlast pri vyuctovani zaloh.....  ;D

Podľa môjho má pravdu vaša drahá... :),  a že gulášik uvarí v papiňáku skôr, a teda aj za menej energie jak v hrnci z pokrievkou...
A asi bude jedno že presne za koľko... keď za menej..

Václav Třetí:
Citace: Martin Kurka  18.12.2020, 13:44

Jenže i na 1. stupeň můžete v reálných podmínkách třeba za 6 hodin vařit v hrnci už jen suchou vodu.

Vy jste mě rozesmál a připomněl mi, že již před hodně lety proběhla internetem zprávička, jak nějací podvodníci v USA prodávali sušenou vodu. Prodávali prázdné lahve a dolitím vody jste dostal vodu. Ukázalo se, že jim naletělo hodně hloupých lidí.

ACEOF ACES:
Podle mého názoru by se 8litrový hrnec polévky za 24 hodin ohřál z 20°C na 100°C, výkonem 283W dvakrát.

1700/6=283W
283x24=6800Wh
účinnost 20%
6800x0,2=1360kWh
1360/744=1,83

Martin Kurka:
To sice máte pravdu, ale abyste odpařil 8 litrů vody potřebujete 5kWh se 100% účinností ohřevu. A po dosažení varu se pářit z hrnce bude dlouho. I oněch 283W je jen odhad. Stupnice na knoflíku může být v reálných výkonech vařiče nelineární a hlavně může být s posunutým počátkem.

Pokud jste podle svého palce zvolil účinnost 20% pak na odpar byste potřeboval ne 5 ale 25kWh elektrické energie. A to znamená, že se za 24h voda při účinnosti neodpaří.
Já si účinnost nedovolím odhadnout ani náhodou, leč 20% se mi však zdá hodně málo.

Ale tohle vše už jsou jen spekulace a mozková cvičení proti tomu Němci od A. co zemřel v Německu a přitom v Polsku.

Navigace

[0] Index zpráv

[#] Další strana

[*] Předchozí strana