Opravdu jsou k sazbě c46d potřeba dva elektroměry?
Eliska Musilova:
V ceníku jsem u sazby c46d našla tuto informaci: "V odběrném místě musí být řádně instalovány hybridní nebo přímotopné elektrické spotřebiče pro vytápění objektu, které jsou napájeny samostatným přívodem a měřeny samostatným měřicím zařízením." Znamená to, že musím mít dva elektroměry? Jeden na přímotopy a druhý na to ostatní (bude jiná sazba?). Konkrétně se jedná o kancelář a dílnu v rodinném domě, kde bude sídlit naše firma (topení přímotopy). Stavebně bude část k podnikání oddělena a proto potřebuji zřídit nové odběrné místo.
(Vysvětlení distribuční sazby c46d?)
Pavel Horský:
Ano, pokud se jedná o měření spotřeby v prostorech užívaných k podnikání (kanceláře, výrobní prostory, obchody atd.....), pak musí být na vámi citované média samostatný elektroměr. Pokud si prostory nebudete nárokovat na odpočty energie a budete je napájet z obytných prostorů, pak budete mít jen jeden elektroměr s jedním hlavním jističem.
Václav Třetí:
Na všechny podnikatelské sazby od C 46d výše musí být dva elektroměry. Ve vašem případě budete mít elektroměry tři. Dva pro odběr firmy a jeden pro domácnost.
Pavel Horský:
Citace: Václav Třetí 10.12.2020, 04:50
Na všechny podnikatelské sazby od C 46d výše musí být dva elektroměry. Ve vašem případě budete mít elektroměry tři. Dva pro odběr firmy a jeden pro domácnost.
A teď záleží, či se to vůbec vyplatí. Předpokládal bych, že u kanceláře určitě ne. Otázkou je, co se bude provádět v dílně.
Eliska Musilova:
Pro jistotu jsem si to ověřovala přímo u distributora (ČEZ) a paní na infolince mi přímo poradila, že mohu mít pouze jeden elektroměr (sazba D57d pro domácnost) a v dílně a kanceláři si mohu dát vlastní elektroměr a tento odběr si mohu uplatnit i do nákladů. Že oni s tím nemají problém. Toto jsem ověřovala i na Finančním úřadě, kde mi bylo řečeno, že je to mnohem lepší způsob prokazování výdajů, než třeba rozpočítáním plochy. Máte s tím někdo zkušenosti? Předpokládám, že vlastní elektroměr mohu mít třeba v každé místnosti - pokud jsou samozřejmě řádně zapojené.
A druhá otázka: existuje elektro komora/cech, kde lze najít způsobilé odborníky, kteří by tuto zakázku zrealizovali? Něco jako Komora daňových poradců, kde bych si vybrala elektrikáře podle regionu? :)
Navigace
[0] Index zpráv
[#] Další strana