Jak se dá řešit ve venkovní zásuvce kondenzát vody?
Peter Lovacký:
Citace: M S 05.12.2020, 21:25
@ norma 60529 a IP55:
Vstup vody do zariadenia nie je vylúčený, je potrebné len zaistiť aby neovplyvnila operáciu a bezpečnosť, dostať sa do kábla, k živej časti. Ak má zariadenie odtokové otvory, je potrebné potvrdiť, že voda, ktorá sa dnu dostane, sa dostane aj von bez ovplyvnenia funkcie zariadenia.
Je jak píšete, ale navyše v Podmienkach schválenia 14.3 je pre prípad čo sa tu rieši, ešte jedna veľmi dôležitá veta, a to taká, že ak už voda vnikne do krytu, tak sa nesmie usadzovať na izolačných častiach kde by mohla spôsobiť plazivé prúdy...
A to je vlastne aj problém ktorý tu opisal p. jiri R
Citace: jiri R 21.11.2020, 21:08
Občas se stane, že vyhodí pojistky protože se uvnitř objeví voda. ...Když mi to pojistky vyhodilo znovu aniž by pršelo, tak jsem začal zásuvku více pozorovat a bohužel zjistil, že víčko z vnitřní strany je v chladném počasí každý den orosené.
takže celkom logicky bude orosený aj strojček..
Dobre tu síce chlapi písali o zabránení prívodu teplého vlhkého vzduchu do krabice, ale p. jiri R píše aj toto:
Citace: jiri R 21.11.2020, 21:08
zaizolovaní husího krku (nevím teda jak idealně zaizolovat).
Ja keď pripustím že je to naozaj tak, potom zvolím riešenie so zásuvkou na povrch jak má pán v možnosti č.2, akurát s tým, že sa musí zabrániť oroseniu strojčeka...no a to sa dá len poriadnym odvetraním, čo určite nebude fungovať cez poloupchatú dierku 1mm
Som myslel že Hager sa k odvodneniu pre IP55 vyjadrí..... no možno sa vyjadrí k tomuto (furt píšem v teoretickej úvahe):
Keď do zásuvky IP 44 urobím zo spodu dieru 10mm, a to presne na mieste ktoré výrobca označí pre osadenie spodnej vývodky, a čo tým pádom aj zabezpečí dostatočné vetranie cez trubku...tak sa pýtam na dve veci:
1. Čo takou dierou poruším z pohľadu výrobcu výrobcu keď na ním vyznačenom mieste znížim otvorom 10mm krytie jeho výrobku na IP2X?
2. A jaké reálne nebezpečenstvo tým vznikne pre laickú obsluhu keď takto upravené EZ bude krytím vyhovovať do vonkajšieho prostredia?
Na možnosť že tam nalezie všelijaká chrobač by samozrejme mal myslieť výrobca (napr. špeciálnou odvetrávacou vývodkou), no ja by som tú dieru ešte prelepil nejakým sitkom - hej viem že je to zásah do výrobku, ale ma zaujíma čo na to povie výrobca.... a vy môžete chlapi tiež napísať že jaký by to bol pre vás problém jak pre revizákov (okrem toho zásahu, ten nechajme na výrobcovi), keď vidíte upravené EZ ktoré svojím krytím vyhovuje prostrediu a zabezpečí bezpečnú a spoľahlivú prevádzku ...
Peter Lovacký:
P. Fugl1, keď vás teraz dobre chápem, tak ste vlastne písal o to istom jak ja.. že odvodnenie zozadu cez dierku 1mm, a navyše ešte aj cez gumené tesnenie je dačo jak aprílový žart...
Síce ste akoby reagoval na mňa, ale ste to vlastne adresoval výrobcovi, a nie mne :)
Georg Karásek:
Citace: Peter Lovacký 06.12.2020, 12:05
Keď do zásuvky IP 44 urobím zo spodu dieru 10mm
Centimetrovou diru? Naprosto zbytecny,navic s velkym rizikem tech "chrobacikov" :-).Milimetr je samozrejme taky o nicem.Sejdeme se teda skoro na pul cesty ;-), 3-5 mm,lepsi a dostacujici jsou ty 3-4mm :-) a nic se nebude uz ani rosit,protoze teplota uvnitr se bude porad vyrovnavat s venkovni teplotou...... .samozrejme za predpokladu ze nejakej "chytrak" nevytahne venkovni zasuvku primo z a proti vnitrni a da si tu praci,ze venkovni zasuvku povede husim krkem tak metr stranou,kdyz si da pak jeste praci se silikonem do husiho krku z obou stran,bude to znacka ideal:-). Ten silikon jsme nedelavali a ani tak jsme nemeli reklamace.
Miroslav Revús:
To: Lovacký
To už je potom jednoduchšie a spoľahlivejšie v "tomhle průseru" do tej zásuvky vložiť odvetrávaciu káblovú vývodku a zaslepiť ju zátkou.
Alebo použiť na odvetranie zátku pre pneumatické rozvody (odfuk).
Ale treba si uvedomiť, že použitím rozumu a správnych postupov pri návrhu a montáži by bolo zabránené súčasnému stavu.
Peter Lovacký:
Citace: Georg Karásek 06.12.2020, 20:06
Centimetrovou diru? Naprosto zbytecny,navic s velkym rizikem tech "chrobacikov" :-)
Berte ma prosím naozaj len teoreticky...správne som mal napísať 12,5mm, keďže si myslím, že do vonkajšieho prostredia by mohlo vyhovovať teoreticky aj IP2x...ale samozrejme že záleží od protokolu,.. takže určite nie, keď v ňom bude AL2
A čo sa týka hávede, tak tá bez problémov nalezie do EZ aj cez vašich 3-4mm, preto som písal o sitku, .. i keď najlepšia by bola originál odvetrávacia zátke pre zásuvku rovno od výrobcu zásuvky, ktorú by na tento účel k nej rovno aj pribalil, a mohla by mať v sebe trebárs aj 50 dierok priemeru 1mm...no zatiaľ sa k zásuvkam vo vyššom krytí nič také nepribaľuje, teda aspoň o tom neviem
Citace: Miroslav Revús 07.12.2020, 06:13
To: Lovacký
To už je potom jednoduchšie a spoľahlivejšie v "tomhle průseru" do tej zásuvky vložiť odvetrávaciu káblovú vývodku a zaslepiť ju zátkou.
Alebo použiť na odvetranie zátku pre pneumatické rozvody (odfuk).
Prečo nie,... ale v princípe zákona o výrobkoch sa už potom stávate výrobcom nového typu zásuvky...
Kebyže mám byť detailista (rozviniem teoreticky), tak podľa môjho tá priechodka sa vyrába ako samostatný diel, napr. ku rozvádzaču pôvodného výrobcu, podobne jak ostatné výrobky z ktorých sa potom konečný výrobok poskladá (ističe, lišty a pod.)...no a keď celý rozvádzač skompletujete jak výrobok, tak ho podľa normy aj odskúšate a dáte na neho aj vyhlásenie o zhode...a to i s tou vývodkou a ostatnými dielmi
Kebyže tú vývodku ale dáte na zásuvku, tak je to podľa môjho dačo podobné jak pri rozvádzači, a v princípe sa stávate výrobcom takého typu zásuvky, ktorý na trhu ešte nie je...dačo podobné jak keď si ja v dobrom úmysle upravím zásuvku tak, že vyhodím spodnú zátku, a ten otvor prelepím sitkom (šak aj to sitko i s lepidlom jak výroboky majú svoje certifikáty a vyhlásenia o zhode)...ale naozaj nechcem debatovať o tom, že to tak nemám robiť,.. prosím..
Ono výrobca keď odvetrávaciu priechodku nepribaľuje, tak ju tam podľa môjho ani nechce, a chce tam napr. len svoju originál pyramídovú a membránovú priechodku jak som písal ráno 26.11., a nie inú.., bo na odvodnenie (a možno i na odvetranie) jak sám tvrdí, má vzadu miesto na dierku...no a potom sú občas problémy,.. šak keby bolo keby...
Ale to už teoretizujem viac do hĺbky, bo si myslím že keď platia pravidlá o výrobkoch, tak by mali platiť všade a na každú úpravu či zmenu EZ...jak so sitkom, tak i s odvetrávacou priechodkou
Navigace
[0] Index zpráv
[#] Další strana
[*] Předchozí strana