Jak se dá řešit ve venkovní zásuvce kondenzát vody?

(1/10) > >>

jiri R:

Venkovní zásuvka IP44 zapuštěná v izolaci, dráty jsou vedeny husím krkem v izolaci.
Občas se stane, že vyhodí pojistky protože se uvnitř objeví voda. Prvně jsem si myslel, že tam zapršelo, tak jsem vysušil a dále neřešil ( podotýkám, že mám důkladně zasilikonováno ). Když mi to pojistky vyhodilo znovu aniž by pršelo, tak jsem začal zásuvku více pozorovat a bohužel zjistil, že víčko z vnitřní strany je v chladném počasí každý den orosené. Je prosím možné, že může voda na vnitřní straně + uvnitř zásuvky kondenzovat?
V první řadě vyměním za IP66, ale v případě kondezátu si nejsem jistý jestli to pomůže ...

1.) Má cenu v případě kondenzátu se nějak pokoušet o zapuštěnou zásuvku + zaizolovaní husího krku (nevím teda jak idealně zaizolovat).
2.) Nebo to nechat být a dát zásuvku povrchovou + vyplnit (např. polystyrenem) stávajicí krabici ve zdi?

Původní nesmysl "Voda ve venkovní zásuvce?".

Lukáš Láryš:
S největší pravděpodobnos tí se do zásuvky dostává teplý vlhký vzduch z vnitřku domu (díky rozdílu teplot). Zkuste důkladně zatěsnit přívodní kabel v husím krku.

Václav Třetí:
Důkladně zasilikonováno je špatně, zásuvka by měla mít možnost odvětrání. Co tam máte za typ - výrobce zásuvky?

Peter Lovacký:
Kus sa rozpíšem okolo toho celkom bežného problému...

Keď si kus zateoretizujem, tak na otázku by som odpovedal tak, že riešiť kondenz v zasuvke treba jej správným výberom do správne určeného prostredia.... .no a zásuvka IP44 a ani IP66 správny výber do vonku kde prší, a kde je veľký rozdiel teplôt a vlhkosti vzduchu nie je...no a potom logicky kondenz

Hej, ja viem že čo sa vyrába, ale chcem tým napísať, že vonku napr. nie je vplyv vody na EZ AD4, ale tak max. AD3, keďže smerom hore neprší...no a na vetranie treba tiež dajaký priemerane veľký otvor, keďže ja si myslím že vonku je AE1...takže IP4x s max. 1mm (reálne aj o dosť menej),  je zbytočne veľa...

Podľa vplyvov by som teda vybral zásuvku IP13, no ale jasné že sa taká nevyrába,....a tak potom kondenz..

Sa spýtam tak:
Kebyže je do zásuvky IP44 dobre utesnený prívod zhora (alebo zo zadu),  a zospodku sa urobí veľká diera vo veľkosti vyznačeného otvoru na prívod zdola, tak do zásuvky nenaprší, a odvetranie bude dobré...no a potom by takto upravená zásuvka bola s reálnym krytím IP14...v čom je potom rozpor s vplyvmi AD4 a AE1?

Peter Lovacký:
Doplním, že ten otvor zdola by samozrejme mal byť kvôli bezpečnosti max. IP2x aby nebol možný dotyk prstom, ale zároveň by to úplne stačilo na odvetranie bez tvorby kondenzu....to môže byť kľudne na debatu..

Čo sa ešte týka zásahu do výrobku, tak je diera na vyznačenom mieste pre vyvŕtanie otvoru dajaký problém pre výrobcu?

Navyše ak je zásuvka "zapustená",  tak okolo nej môže byť montážny priestor cca 1cm, čo by aj stačilo

Navigace

[0] Index zpráv

[#] Další strana