Bude H07RN-F 5Gx2,5 dostateční průřez pro stavební přípojku v délce 70m?

(1/3) > >>

Stewie:
Mám na novém budoucím stavebním pozemku buňku, která je kompletně vybavená, co se elektriky týče (pojistková skříň, zásuvky, světla, několik okruhů). Jako přívod je 400V kulatý pětikolík. Se sousedem jsem domluvený, že si k němu mohu natáhnout prodlužku, kterou ale potřebuji vyrobit, protože se jedná o asi 60-70 m (dle toho, kama to přesně povedu). mohu použít H07RN-F 5Gx2,5 (CGSG),  nebo je potřeba větší průřez?
V buňce bude pak následně napojená taková standardní klasika - vrtačky, nabíječky, prodlužka na 220V 230V míchačku, kalové čerpadlo, atd ... nenapadá mě momentálně žádný extrémní spotřebič, který bych tam mohl pustit.

Původní nesmysl (Prodlužka 400V cca 60-70 m?)

Jiří Schwarz:
Jaképak asi jsou parametry sítě v místě, kde to chcete připojit?
Jaké tam bude jištění?
Ten kabel přidá na impedanci kolem 0,8 Ohmů, žádná sláva to na konci nebude, hlavně když tam pak dáte další "prodlužovačku"

Funkčně - snad použitelné, jen třeba některé invertorové svářečky takový přívod moc neuspokojí...

Jako absolutní podmínku přiměřeně bezpečného provozu bych bral proudový chránič a přizemnění PE.

Václav Třetí:
Citace: Stewie  20.11.2020, 14:38

Jako přívod je 400V kulatý pětikolík.

V buňce bude pak následně napojená taková standardní klasika - vrtačky, nabíječky, 230V míchačka, kalové čerpadlo, atd ... nenapadá mě momentálně žádný extrémní spotřebič, který bych tam mohl pustit.

Jaký typ zásuvky je u souseda a jak je jištěná? To je velice důležitá informace, podle které je třeba rozhodnout, zda to bude možné a bezpečné připojení a také jaká kabel použít.

Jednofázově napájená míchačka je docela nepříjemný (možná až extrémní, abych použil vaší terminologii) spotřebič, při zapínání způsobuje proudové rázy, které na dlouhém vedení budou dělat problémy zejména ostatním spotřebičům. Doporučil bych 3 fázovou míchačku 400V.

Jan Bocek:

Q....mohu použít H07RN-F 5Gx2,5 (CGSG),  nebo je potřeba větší průřez?

Otázka jištění kabelů a proudového chrániče již byla probraná.
Zkusme se na otázku podívat z hlediska úbytku napětí.

Na příklad pro zjednodušení.
Zapnete varnou konvice na 230 V s příkonem 2300 VA. Když příkon podělíme napětím, dostaneme velikost proudu 10 A. Na kabelu o délce 70 m se vytvoří úbytek napětí 20 V.
To znamená, že v buňce nebudete mít 230 V, ale jen 210 V.

Z tohoto praktického důvodu bych volil kabel o průřezu 4 mm2

P.S. Může se stát, že v síti bude napětí na spodní toleranci cca 210 V. Pak při napětí pod 200 V je problematické užívání mnohých spotřebičů. V každém případě je nutné tuto provizorku zrevidovat.

Peter Lovacký:

Se sousedem jsem domluvený, že si k němu mohu natáhnout prodlužku,  kterou ale potřebuji vyrobit, protože se jedná o asi 60-70 m (dle toho, kama to přesně povedu). mohu použít H07RN-F 5Gx2,5 (CGSG),  nebo je potřeba větší průřez?

A bude to ešte vôbec predlžovák? Čo sa po použití furt má zmotať a odložiť?..sa mi vidí, že predlžovák by nemal mať viac jak 50m,... už neviem kde v norme som to čítal..

Možno by som to riešil jak dočasné napájanie, a možno by bolo dobré ešte pozrieť aj do normy, kde by mohlo byť dačo o prívodoch na staveniskách, alebo pre stánky, aj kvôli správnemu uloženiu (pošliapanie, hlodavce, stavebné stroje a tak..)...len ma tak napadlo, .. teraz som od noriem ďaleko

Navigace

[0] Index zpráv

[#] Další strana