Jak se navrhuje velikost jističe v panelovém bytě pouze s 1f?
Tomáš Javorský:
Úvodem musím přiznat, že v elektřině se tolik nevyznám, ale v nově rekonstruované m bytě jsme došli k problému, že panelový dům není připraven na 3f. Plánovali jsme Indukční sporák a obecně moderně vybavenou domácnost. Elektrikář rekl, že 1x25A je v poho s tím, že si trochu musíme hlídat kolik velkých spotřebičů zapneme. Co jsem dohledal 25A může být zatížení domácnosti kolem 5,7kW? Jen samotný indukční sporák má kolem 9,8kW - ano vím, že této hodnoty prakticky člověk nedosáhne, ale i tak. Sklokeramika taky kolem 8 kW.
Můj dotaz. Jak tuto situaci nejlépe řešit, předtím než sáhneme po plynovém sporáku. Ptal jsem se jestli tedy nedat 1x32A a řekl že ne ... Přijde mi, že 1x25A je hrozně málo s tím, že chceme i pračku, sušičku atd. Dělá se vůbec 1x32A v těchto domech? Nebo je to nezávislé na domě (do jisté míry) Od více elektrikářů a i tady na foru jsem získal smíšené informace ... s tím, že budem moci používat třeba max 2-3 větší spotřebíče. Jak špatné to ale reálně bude?
neuromancer:
Odpověděl jste si sám, s 1x25A na čtyřplotýnkovo u indukční desku raději zapomeňte, pokud neplánujete nové hobby nahazování jističe. 1x32 A se nedělá.
Jirka Š. Svejkovský:
Pokud chce vaše paní indukci, pak je třífázová přípojka nezbytná. Sice se dá zapojit jednofázově s tím, že si deska hlídá příkon a podle toho reguluje výkon jednotlivých ploten, ale to je stejný problém, jako mají Tesláci u nabíječek, když se jich tam sejde víc. Nikdy neví, kdy mají nabito (uvařeno).
Citace: Tomáš Javorský 18.11.2020, 17:11
v nově rekonstruovaném bytě jsme došli k problému, že panelový dům není připraven na 3f.
Jak jste na to přišli? Takový panelák neznám. Už hodně dlouho se v bytových domech provádí hlavní domovní vedení třífázově. Stačí jenom ze stoupačky dotáhnout jiný kabel a lehce předrátovat rozvodnici v bytě.
Dejte dotaz na vašeho distributora, stejně vám to musí povolit a hlavně mu musíte doplatit rezervovaný příkon.
Láslo Kečkemét:
Citace: Jose Chroustal 18.11.2020, 19:03
....... 1x32 A se nedělá.
Klidně vám ukážu 1f 125A jistič, jestli máte zájem.
Nicméně distributor vám nepovolí větší hlavní jistič, než 25A u jednofázových měření, s tím se nedá nic dělat.
Pokud vám nevadí jistá omezení, jako napříkald vaření jen na dvou plotnách, nebo pouze jedné spolu s troubou, tak OK. I zapnutí pračky se nechá naplánovat a časy sepmutí bojleru dle HDO jsou známy. Tedy ano, jde to. Jak ale psali kolegové, vyžaduje to naučit se jisté chování a snést jistá omezení. Je to jen na vás.
Citace: Jirka Š. Svejkovský 18.11.2020, 19:09
Jak jste na to přišli? Takový panelák neznám. Už hodně dlouho se v bytových domech provádí hlavní domovní vedení třífázově. Stačí jenom ze stoupačky dotáhnout jiný kabel a lehce předrátovat rozvodnici v bytě.
Mohu také potvrdit. Osobně to spíš vidím na lenost vašeho elektrikáře ;)
František Šohajda:
Citace
Dělá se vůbec 1x32A v těchto domech?
Nedělá a nesmí se dělat!! Max 1x25A! U všech distribucí.
Navigace
[0] Index zpráv
[#] Další strana