Nezopakujeme si zapojení zásuvek v síti TN-C a TN-C-S?
Jan P:
Od kamaráda jsem dostal obrázek, který slouží na rekvalifikaci jako vysvětlení zapojení 1f/3f zásuvek v síti TN-C a TN-C-S., s pr. chráničem a bez pr. chrániče.
Když zavzpomínám na školu, vybavuje se mi mistrova výhrůžka ve stylu "kdo ještě jednou napíše u ochranného vodiče 3f zásuvky PEN, tomu udělám z pr.ele tunel pro Euroexpres".
Je to podle vás ok? Zejména 1.sloupec 1. řada a 3. sloupec 2. řada
Jiří Schwarz:
3. obrázek ve 2. řadě - nádherná ukázka jak to být nemůže, to by chránič (fíčko) už při malém zatížení vyhodnotil jako chybu a vypnul.
U toho 1. obrázku v 1. řadě není úplně jasné jestli ten vodič funkčně má být PE nebo PEN, to se do roku...(1995?) používalo u strojů pro nějaké pomocné zařízení s menším odběrem, např. osvětlení
Michal Čeleda:
3. obrázek, 2. sloupec mi připadá, že fíčko nemá proud s fáze s čím porovnat. U 1F zásuvek v TN-C by měl jít PEN na kolík a pak vlevo, podle obrázku to skoro vypadá, že tam mám dát WAGO a z ní na kolík a vlevo. 3. a 4. obrázek, 1. řada jsou v podstatě stejné, pokud není zapojen N.
Václav Třetí:
Citace: Michal Čeleda 18.11.2020, 10:29
U 1F zásuvek v TN-C by měl jít PEN na kolík a pak vlevo
Nejste zubař? Ti si pletou vlevo a vpravo!
Vždy a pouze se zásuvky zapojovaly:
fáze na levý kontakt, vodič PEN nejprve na ochranný kontakt (kolík) a pak na kontakt v pravo.
Vše uvažováno z pohledu zepředu, ochranný kolík nahoře.
Michal Čeleda:
Nejsem a zubaři se mě bojí
Jasně že vpravo, podstata byla, že nejdřív na kolík a pak do zdířky.
Navigace
[0] Index zpráv
[#] Další strana