Lze k úhlové brusce použít přívodní kabel s oddělitelnou vidlicí?
Jiří_Hrubý:
Citace: Peter Lovacký 17.11.2020, 20:35
bude porušením dajakej normy
ČSN 34 0350
Citace: Anonymus 17.11.2020, 20:49
To jako že odborníci řadí porušit všechna pravidla pro spotřebiče tř. II a zavedou potenciál PE pod kryt, nebo jim nevadí rozebiratelná vidlice? ?
A kdo říká, že tam bude připojen? Viděl jste někdy kladivo, které mělo L,N,PE šňůru, byť bylo třídy II a výrobce takto zajistil jednak mechanicky vyšší odolnost vidlice a druhak zvýšil bezpečnost, v případě přeseknutí přívodního kabelu?
Co se rozebiratelné vidlice týče, v některých případech při precizním provedení a užití vidlice třeba ABL a podobně, lze provést opravu bezpečněji, než při kuchání stroje bez znalostí a případně potřebného vybavení. Viděl jsem vrtačky, brusky a různé malé spotřebiče, násilně kuchnuté, kdy již nebylo možné správně upevnit kryt, což považuji za mnohem nebezpečnější, než vyměněnou vidlici.
U kutila bych to dokázal tolerovat, při precizním provedení, tzn dutinky, odlehčení tahu, značková vidlice.
Ve firmě to tolerovat nelze, navíc tam lze předpokládat minimálně kvalifikovanéh o pracovníka, nebo servis.
Peter Lovacký:
Citace: Jiří_Hrubý 17.11.2020, 21:07
ČSN 34 0350
;) pozriem
Citace: Anonymus 17.11.2020, 20:49
To jako že odborníci řadí porušit všechna pravidla pro spotřebiče tř. II a zavedou potenciál PE pod kryt, nebo jim nevadí rozebiratelná vidlice? ?
Kde také čítate?
Václav Třetí:
Citace: Jiří_Hrubý 17.11.2020, 20:02
Když uvážím cenu vidlice, cenu kabelu a cenu práce, vychází nejlevněji koupit hotovou flexošňůru klidně 3x2,5 libovolné délky.
Flexošňůru 3x2,5 určitě NE!
Pro soukromé použití jsem ochoten připustit namontovanou kvalitní vidlici - nejlépe nějaké "gumové" nerozbitné provedení, samozřejmě s nezapojeným ochranným kontaktem.
Do firmy, kde jsou nutné pravidelné revize vždy a pouze dvoužilovou flexošňůru. Běžně se dají v dobrém velkoobchodu elektro koupit gumové 2x1 s dvojpolovou vidlicí v délkách 2, 3 a 5 m. Třížilový kabel nepatří v žádném případě ke spotřebiči ve dvojité izolaci!
Láslo Kečkemét:
Citace: Peter Lovacký 17.11.2020, 21:15
Kde také čítate?
Citace: Jiří_Hrubý 17.11.2020, 20:02
Když uvážím cenu vidlice, cenu kabelu a cenu práce, vychází nejlevněji koupit hotovou flexošňůru klidně 3x2,5 libovolné délky.
Jen bych si ohlídal typ kabelu, protože jen ti nejlepší výrobci používají H07-RN-F, který je pro takový typ nářadí vhodný.
Citace: Jiří_Hrubý 17.11.2020, 21:07
ČSN 34 0350A kdo říká, že tam bude připojen? Viděl jste někdy kladivo, které mělo L,N,PE šňůru, byť bylo třídy II a výrobce takto zajistil jednak mechanicky vyšší odolnost vidlice a druhak zvýšil bezpečnost, v případě přeseknutí přívodního kabelu?
Nikdy. Byl by tím porušen požadavek na zákaz projití PE potenciálu zkrz dvojitou izolaci a výrobci si toho na rozdíl od vás jsou vědomí. Kterýkoliv spotřebič ve tř. II má pouze 2 žilový kabel. Jedinou výjimkou bývají některé PC zdroje kde najdete znak tř. II ale přívod je 3x. No, možná nejde o jedinou výjimku, ale u El. nářadí jsem to neviděl a považuji to za hrubou chybu.
ficinator:
(poklona) za odpovědi. Jako laik jsem se v radách od vás až ztratil. Elektrika se mi líbí. Škoda, že jsem nešel na elekroprumku místo chemické. Nakonec jsem koupil bílou dvoužílu 1,5mm^3 asi čtyři metry a tuhle vidlici https://www.Stavební bazar.cz/shop/Gumova-vidlice-PCE/8250773/artikl.html. Hnědou žílu do levé zdířky, modrou do pravé a zdířku na nulák jsem jenom zašrouboval šroubek bez drátu. Mám to jenom na doma. Použití párkrát do roka. Může to takto být? (poklona)
Navigace
[0] Index zpráv
[#] Další strana
[*] Předchozí strana