Lze k úhlové brusce použít přívodní kabel s oddělitelnou vidlicí?
Peter Lovacký:
Asi bude dosť ťažké nájsť dajakého výrobcu, ktorý vo svojom návode dovolí len tak hocikomu výmenu svojej zaliatej vidlice za rozoberateľnú bez toho, aby to nemalo podľa neho vplyv na bezpečnosť...a o ďalšej platnosti jeho vyhlásenia o zhode po takej "oprave" ani nepíšem...
A asi nikto po výmene vidlice (v podstate zmene vlastnosti výrobku) nepôjde do skúšobne po nový protokol o typovej skúške, a vydá na svoj nový výtvor (i keď dajmetomu relatívne bezpečný) nové vyhlásenie o zhode...
Kam teda legálne použiť rozoberateľnú vidlicu?...Na opravy originál flexošnúr asi nie,..zatiaľ ma napadajú len spotrebiče jak sú napr. sporáky či bojlery dodávané na trh len s pripojovacou svorkovnicou, a pod...
Len tak námatkou vyberám z návodov náradí:
-Nikdy jakýmkoliv způsobem vidlici neupravujte...
-Nikdy zástrčku nijako neupravujte...
-Pravidelne kontrolujte kábel nástroja. .. Poškodené ochranné zariadenia a súčiastky nechajte opraviť/vymeniť v autorizovanej dielni...Pozor! Použitie iných nástrojov alebo príslušenstva, než je uvedené v tomto návode na použitie, môže mať za následok úraz...
-Nikdy jakýmkoliv způsobem neupravujte vidlici....
-Servis elektrického náradia zverte kvalifikovaném u opravárovi. Môžu sa používať iba rovnaké náhradné diely. Zaručíte tak, že bude zachovaná bezpečnosť elektrického náradia...
Ale taký návod výrobcu v ktorom je dovolená výmena poškodenej zaliatej vidlice za inú rozoberateľnú som nenašiel...
Georg Karásek:
Citace: Peter Lovacký 01.12.2020, 11:17
Ale taký návod výrobcu v ktorom je dovolená výmena poškodenej zaliatej vidlice za inú rozoberateľnú som nenašiel...
(poklona) Myslim ze ani nenajdes,kazdej vyrobce chrani predevsim sam sebe! Ale popremejslej jako normalni obycejnej spotrebitel... . Koupis flexu,nejakej cas ji pouzivas a prvni pravdepodobne odejde prave onen kabel,nejradeji u zastrcky,co udelas,pujdes to nechat opravit za cenu mozna podobnou,ne-li vetsi nez flexa,nebo koupis zastrcku,spatnej konec kable upalis a das ji tam,kdyz nevis,udela ti to znamej elektrikar bez papiru za pivo?:-) Pisu z bezny praxe,jako elektrikar bych ti to samozrejme nikdy nedoporucil,rozhodne ne oficialne. Osobne za sebe nevidim problem ve vymene zastrcky,paklize bude zapojena jako ta puvodni,ovsem na svym naradi,co pouzivam jen ja.Sam si pak riskuju eventualni uraz a to ze me pojistovna posle kamsi.Bejt to naradi ve firme pro zamestnance nebo zakaznika,je to uplne jina situace a predpisy jsou zavazny,nenecham se zavrit!
Peter Lovacký:
Citace: Georg Karásek 01.12.2020, 11:45
Myslim ze ani nenajdes,
Jjjj, ale šak ja to veľmi dobre viem :)...no a tým pádom sme sa vlastne aj zhodli, že jediný správny postup je vymeniť celú flexošnúru ako schválený náhradný diel, a nie len jej vidlicu...on sa totiž s výrobkom predáva a kupuje i ten návod s pravidlami na jeho bezpečné používanie...
A i keď obhajobu rôznych nedovolených postupov celkom chápem,
Citace: Peter Lovacký 01.12.2020, 11:17
svoj nový výtvor (i keď dajmetomu relatívne bezpečný) ...
tak za seba píšem, že ja jak elektrikár to neberiem...ale jak píšem...za seba
Kamil Novák:
Citace: Radim Strycharski 25.11.2020, 12:56
Foto je v příloze.
...Takže když může být třížilový prodlužovák tř. II, může být i cokoli jiného s třížilovým přívodem tř. II.
Jen pro upřesnění - že se prodlužovací šňůry "považují" za předmět třídy II. se objevilo v obou verzích dnes již neplatné ČSN 33 1610. A jestli si vzpomínám, tak zdůvodnění jednoho z tvůrců normy bylo, že se na tom prostě tak dohodli. Proto to "se považují". Ačkoli ve skutečnosti se o předmět II. třídy nejedná.
A taky snad nikdo takto označenou prodluž. šňůru asi nikdy neviděl.
V aktuálně platné ČSN 33 1600 ed.2 již prodlužovací šňůry takto definovány nejsou. (norm)
Jan Kelbich:
Citace: Václav Třetí 01.12.2020, 00:08
... Například tím, že tam PE nemá co dělat, ...
To, že tam PE nemá co dělat samo o sobě nevylučuje, že by v přívodu nemohly být tři žíly. (Jen tam nesmí být PE.)
Navigace
[0] Index zpráv
[#] Další strana
[*] Předchozí strana