Lze k úhlové brusce použít přívodní kabel s oddělitelnou vidlicí?
Petr Petr:
Jenže je tady nabízí jakási podobnost mezi třížilým prodlužovákem, byť definovaně končícím na vidlici připevněné na přístroji, a mezi "nekorektně" vyměněném třížilém kabelu od vrtačky, který je zakončen bez připojení. Obojí je defakto pohyblivý přívod.
Osobně bych to nikdy neudělal, ale pokud sleduji tuto diskusi, tak se tahle otázka jaksi nabízí.
Václav Třetí:
Jenže v případě prodlužováku je jasné kde a jak končí vodič PE a že není nikam připojen a s ničím se také samovolně nemůže dostat do vodivého spojení.
Kdežto třížilový kabel zapojený přímo do spotřebiče je zapojen jak? Původně jsem to ani nechtěl uveřejňovat, ale za mnoho let jsem potkal různá "zapojení". Nejméně nebezpečné byly verze vyštípnuté žíly na konci vrchní izolace kabelu hned u odlehčovací spony (uchycení kabelu za plášť) a zaizolovaný konec končící někde vedle spínače. Daleko horší už byl konec nezaizolovaný na témže místě a po čase dělající zkrat proti fázi. Další už velmi nevhodný byl PE vodič spojený s jádrem statoru a smysl dvojité izolace popírající zapojení PE na hliníkové tělo převodovky vrtačky. Nejhloupější je spojení PE s vodičem N, které zajistí vypadávání proudového chrániče, pokud je v přívodu použit a v případě zapojení takového stroje do zásuvky, kde není fáze na levé dutince (např. jedna strana staršího typu rozdvojky, která komutuje vývody L a N), tvrdý zkrat. Přitom to je velice častá verze kutilů, kteří vůbec nechápou, proč je to špatně!
Proto stále trvám na tom, že spotřebič ve třídě II má být vybaven dvoužilovou přívodní šňůrou s flexovidlicí. Byl tak vyroben výrobcem a schválen zkušebnou a měl by tak vypadat i po opravách až do konce své životnosti.
Kdo toto nechce respektovat, nechť jde prodávat do supermarketu bramborový a vlašský salát a když se do vlašáku přimíchá vařená kukuřice, je to salát mexický. Tam je to dovolené.
Václav Třetí:
Citace: ACEOF ACES 28.11.2020, 12:44
Pak přijde třetí a tím spotřebičem poškodí kabel ve zdi.
Pokud se trefí do fáze v přívodním kabelu RD 4x16 jištěného 63A nebo ještě lépe do HDV v paneláku s pojistkami 160A, tak bude i ohňostroj, upálený kus majzlíku a hořící kabel. A pokud chvilku vydrží, bude docela dobře spojen s fází.
Panebože, proč se v této zemi stále najde tolik bojovníků s větrnými mlýny, kteří nevěří odborníkům a opomíjí zkušenosti zaplacené krví. Já vím, domyslet věci do důsledku dá fušku, někdy výsledek bolí i když se nic zlého nestalo. Jenže hrdinové to musí zkusit na vlastní kůži - proto jich jsou plné hřbitovy.
Jan Šus.:
Když se podívám do hodně dílen i domácností, tak pokud je vadná flexošňůra, tak více než polovina uživatelů ustřihne koncovku a namontuje normální 3kolikovou koncovku kde zapojí jen dva dráty bez kolíku, tak jako je to ve flexošňůře. Samozřejmě že pokud to udělám v dílně, tak to funguje jen max jeden rok, než přijde revizák a šňůru mě vymění za správnou. Bohužel pokud dáš flexku (nebo vrtačku apod.) do servisu na výměnu šňůry, tak ti udělají kompletní opravu a ne jen vyměni přívod. Navíc potřebuješ pracovat a ne čekat až ti to někdo vymění. Takže si myslím že je to ideální i když nepovolené řešení - lepší než kdyby laik rozebíral karboflexku a měnil šňůru přímo v přístroji. To je můj pohled jako poučeného laika a ne elektrikáře.
Václav Třetí:
Citace: Jan Šus. 01.12.2020, 07:49
Když se podívám do hodně dílen i domácností, tak pokud je vadná flexošňůra, tak více než polovina uživatelů ustřihne koncovku a namontuje normální 3kolikovou koncovku kde zapojí jen dva dráty bez kolíku...
To jsem již zmínil v příspěvku #7. Na rozdíl od výměny šňůry v přístroji, je toto méně nebezpečné a většinou nehrozí nějaké prapodivné řešení s vodičem (kontaktem) PE. V domácnosti to je i poměrně snesitelné řešení. Je třeba dát ještě pozor na jeden efekt flexovidlice. Je dokonale uzavřená, nemůže se do ní dostat např. voda. To je třeba zohlednit u vysavačů typu vodník a také malých ručních mixerů, kde při troše neopatrnosti lítá mixovaný materiál na všechny strany a je pak třeba umýt i přívodní kabel s vidlicí.
Navigace
[0] Index zpráv
[#] Další strana
[*] Předchozí strana